Gå til sidens hovedinnhold

Megler med fast pris

Jeg har sett meg lei på dyre meglerhonorarer, sier eiendomsmegler Joakim Stensland.

MAJORSTUEN: I Vibes gate 15, et par kvartaler ovenfor Bogstadveien, åpnet Stensland i forrige uke sitt eget eiendomsmeglerkontor, Selge Eiendom AS. Juristen, som er oppvokst på Ris og nå bor på Adamstuen, har fortid blant annet som eiendomsutvikler, gjeldsmegler og eiendomsmegler, sistnevnte hos Odd Kalsnes hos Amegler i Frognerveien.

Markedet bestemmer

Han forteller at en viktig årsak til at han nå satser på egenhånd, er at han mener at altfor mange boligselgere blir flådd av eiendomsmeglere i dag.

Mange meglere vil gjerne ha oss til å tro at det er meglerens fortjeneste når leiligheten selges langt over takst, men det er ikke nødvendigvis riktig i dagens marked. I dag selger leilighetene seg nærmest selv, og det er markedet som bestemmer prisen, ikke megleren, sier Joakim Stensland.

I Oslo går boligene i dag for mellom 200.000 og to millioner over takst. Meglerne gir lav provisjon opp til verditakst, og tar 10-15 prosent for alt over. Dette profiterer meglerne på, mens selgeren manipuleres til å tro at det er meglerne som får prisen opp og ikke markedet, mener han.


For høy provisjon

Han er spesielt kritisk til meglere som inngår avtale om store provisjoner når salget går over takst. Stensland gir et eksempel på en typisk avtale: Hvis man selger en leilighet med takst på tre millioner og inngår en avtale med megler og klarer å prute seg ned til at megleren skal ha 1,5 prosent provisjon av salgssummen opp til takst, og så for eksempel syv prosent av beløpet som går over takst, blir megler sittende igjen med hele 80.000 kroner i provisjon, og i tillegg kommer gjerne utgifter til annonsering av boligen. I mange tilfeller har meglere også høyere prosentprovisjoner enn dette, som kan gi solide sekssifrede beløp til megler.

Fast pris

Frem til i dag har det vært vanskelig og uoversiktlig å sammenlikne meglernes priser, sier Stensland, som har lagd et svært enkelt og oversiktlig prissystem, slik at selger skal kunne ha en fast pris å forholde seg til: For eksempel for leiligheter fra 20 til 30 kvadratmeter tar Stensland 19.900 kroner, og for leiligheter fra 80 til 110 kvadratmeter tar han 29.900 kroner.

Dette inkluderer tilrettelegging, prospekter, bilder, annonse på Finn.no, to visninger, megling, budrunde og salg, kontrakt og oppgjør, forteller juristen og eiendomsmegleren Joakim Stensland hos Selge Eiendom.

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren