RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Melody Gardot hyller drept 14-åring

Melody Gardot tror ikke på musikalske sjangre. Det kompliserer musikken.

(Kultur): - Musikk er enkelt. Enten liker du det, eller ikke. Når musikken får deg til å føle noe, er den god.

Det sier artisten som anmeldere har hevdet nærmest har skapt sin egen sjanger, et sted mellom soul, jazz og blues, der hun dukket fram nærmest fra intet for ti år siden. Som kjent brukte hun musikk som terapi for å komme seg etter en grusom trafikkulykke i 2003 da hun var 19 år.

- Penger er ellers målestokk på alt

For noen uker siden kom Melody Gardot med fjerdealbumet «Currency of Man», der hun lot seg inspirere til sangene av mennesker hun møtte, og av begivenheter i en verden der hun mener mye er galt, deriblant drapet på 14 år gamle Emmet Till i Mississippi i 1955.

Likevel er hun mer opptatt av likhetene oss mennesker imellom, og ikke forskjellene. Hun synes bare vi bør lære av feilene våre snart. Platetittelen er en hyllest til menneskets eksistens, Gardot sier hun synes det er et vakkert uttrykk.

- Penger er ellers målestokken på alt. Men tenk på hvordan man før byttehandlet, sier hun på telefon fra forproduksjonen til verdensturneen, som nå er i gang i Frankrike.

Fakta: Emmet Till

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Emmet Till vokste opp med moren sin i Chicago.

I 1955 var 14-åringen på besøk i Money. Mississippi. Ifølge Carole Bryant så gjorde Emmet flørtende tilstøt i butikken hun jobbet. Dette ble benektet av Emmets slektning senere.

Bryants ektemann og en kamerat kidnappet Till fra slektningenes hjem. De mishandlet ham på det groveste og senket ham død i elven.

Moren forlangte at den sterkt torturerte gutten skulle begraves i åpen kiste. Saken fikk stor betydning for borgerrettighetsbevegelsen.

Bryan og kameraten ble aldri dømt siden ingen fant ut hvem av dem som faktisk drepte Till. Men de innrømmet å ha drept ham i et intervju senere der de uttalte at "niggeren måtte vite sin plass".

Ikke hørt om 14-åringen

Gardot innser at mange i Europa ikke har hørt om Emmet Till, 14-åringen som ble drept i 1955, angivelig fordi han hadde flørtet med en hvit kvinne.

I USA ble han en katalysator for borgerrettighetskampen – og var den Rosa Parks tenkte på da hun ikke flyttet seg i bussen. Selv har Melody Gardot uttalt at hun først hørte om Emmet Till da Trayvon Martin ble drept i 2012.

- Rasisme er universelt, og viktig å snakke om, sa Gardot til Wall Street Journal.

Hun lot en mørk blues følge ordene og laget en ditto musikkvideo der en av Emmets kusiner medvirker – der hun ser ut av butikkvinduet på en mor som bærer sin døde sønn forbi.

«Hadde jeg en løsning, ville jeg fikset oss alle. For jeg tror på en verden der vi alle hører hjemme», synger hun i låten.

- Enten det er poesi eller musikk, lar jeg meg inspirere av hverdagsmennesker jeg møter, sier hun til NTB.

Som produsent brukte hun på ny Larry Klein, som hun gjorde «My One and Only Thrill» med.

Melody Gardot er klar for Norge - med ny musikk og sterke budskap.

Elsker midnattsol

- Sounden på «Currency av Man» er lyden av kreative mennesker som møtes, smiler hun og snakker om innspillingen som «et maleri der du må trå tilbake og se på det du er i ferd med å skape».

- Det er som et snakkende bilde, der musikken er budskapet, sier hun med en vri på James Browns uttalelse.

- Jeg foretrekker egentlig Norge om våren og jeg elsker midnattssolen, sier Melody Gardot, som i stedet må sørge for varmen i novemberkulden selv.

Hun har et tiårsjubileum i år: I 2005 utkom EP-en «Some Lessons: The Bedroom Sessions», det første hun festet til rillene. Debutplaten «Worrisome Heart» utkom på Verve i 2008, før gjennombruddet kom med «My One and Only Thrill» året etter.

Da gjestet hun også «Skavlan» med sin sterke historie, om trafikkulykken som rammet henne som 19-åring. Her fikk hun også synge, til tross for at også Jay Z var blant talkshowgjestene. Dermed gikk albumet opp på 2. plass, og platekjøperne glemte ikke: I 2012 gikk tredjeplaten «The Absence» helt opp på førsteplass.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere