Gå til sidens hovedinnhold

Mer enn bare danseband

Kulturpensjonisten Bjørn Ødegård mener det er en fornærmelse mot alle når det hevdes at kulturlivet i Groruddalen preges av Frp-kulturen.

Grorud: Kulturpensjonisten og operaelskeren Bjørn Ødegård sparer ikke på kruttet når han blir engasjert og opprørt. Da tar Groruddølen gjerne fram de store bokstavene.
Han mener det er et utrolig stort mangfold i kulturen i Groruddalen.

Kaffen i vranga

- Om morgenen hører jeg alltid på P2 og Kulturnytt. En dag fikk jeg nær sagt kaffen i vranga. Man snakket om en bok som kom ut. En bok om Frp (Frp-koden av Magnus E. Marsdal. Red. anm.). Det ble referert fra boka, at i Groruddalen råder den såkalte Frp-kulturen som hovedsakelig dreier seg om dansband. Når jeg tenker på hvor mange nasjoner som bor i dalen og hva de har med seg av sin kultur - ja, da er det ikke mye dansband, sier Ødegård og trekker pusten.

Operaelsker

Groruddølen og kulturpensjonisten som han kaller seg, har et nært og tett forhold til opera og ikke minst den nye operahuset.
- Jeg startet en operaklubb, Arie, for 13 år siden. En klubb hvor mennesker som er glad i opera samles en seks til åtte ganger i året. Vi har foredragsholdere og gjerne besøk av unge lovende sangere sier Bjørn Ødegård.
Han forteller at klubben også har mange andre aktiviteter. Den hjelper til med å ta vare på operahistorien i Oslo og utnevner store personligheter innen felte til æresmedlemmer i klubben. Slike som Anne Brown.

Fortid

Ødegård har også en fortid som rockemusiker. Spilte i mange år sammen med kamerater fra lokalmiljøet.
- Rock har vært sentralt i Groruddalen siden den kom hit tidlig på 60-tallet. Det er ikke få band dalen har fostret opp gjennom årene. Rocken er godkjent som kulturform her. Se bare på det som skjer i dag, Granittrock og Stovner Rokefabrikk, sier en like ivrig Bjørn Ødegård, som har tatt opp igjen sangen på sine travle pensjonistdager.
- En skal ikke skue hunden på hårene. Det er like stor interesse for kultur og opera her i Groruddalen som på Oslo vest, avslutter Bjørn Ødegård etter å ha gått gjennom alt som finnes av tilbud, fra rock til opera.

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford