RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mette-Marit: - Jeg fikk en smell

Kronprinsesse Mette-Marit ser på brukte bøker på Litteraturtorget i Lillehammer under hennes stopp med Litteraturtoget.
Kronprinsesse Mette-Marit ser på brukte bøker på Litteraturtorget i Lillehammer under hennes stopp med Litteraturtoget. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Etter fjorårets Litteraturtog orket ikke kronprinsesse Mette-Marit å åpne en eneste bok på lang tid. – Jeg fikk en smell, sier hun.

Kronprinsessen kom med innrømmelsen da hun holdt litteratursalong på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer onsdag sammen med forfatterne Ingvild H. Rishøi og Ruth Lillegraven. Salongen er samtidig en del av hennes eget leselystprosjekt Litteraturtoget, som i år ruller på norske skinner for andre år på rad.

– Jeg orket ikke åpne en bok. Jeg så på serier i stedet. Så hvis noen lurer på hva jeg har sett, så bare nevn en serie, og jeg har sannsynligvis sett den, sa Mette-Marit og høstet allmenn munterhet i teltet på Litteraturtorget i mjøsbyen, der byens ordfører, Opplands fylkesordfører og Mette-Marits mor Mette Tjessem satt på første rad.

Kronprinsesse Mette-Marit ser på brukte bøker på Litteraturtorget i Lillehammer under hennes stopp med Litteraturtoget.


På Lillehammer mintes Mette-Marit da hun ble intervjuet av Dagens Næringsliv til spalten På nattbordet i forkant av fjorårets Litteraturtog.

– Jeg var oppsatt på at folk skulle forstå at jeg leser mye og ikke minst har god smak, sa kronprinsessen med en dose kongelig selvironi.

– Jeg er vant til å lese mye, fort og overalt. Det er en viktig del av min identitet, sier Mette-Marit.

Det var nettopp Rishøi og Lillegraven som fikk henne ut av fjorårets lesesperre.

– Jeg fant to forfattere som skriver så kort at det gikk an å forholde seg til tekst igjen, sier kronprinsessen.

Ruth Lillegraven debuterte med diktsamlinga «Store stygge dikt» i 2005 og har senere gitt ut romanen «Mellom oss» og diktsamlingen «Urd», som hun vant Brageprisen og bokbloggerprisen 2013 for. I fjor kom boka «Manilahallen», som forfatteren beskriver som en poetisk biografi basert på et virkelig liv.

Kronprinsesse Mette Marit tok en titt på bokbussen i Oppland som sto parkert på Litteraturtorget i Lillehammer under hennes stopp med Litteraturtoget. Dagen før åpnet kronprinsessen Litteraturfestivalen. Litteraturtoget er kronprinsesse Mette Marits egen litteraturfestival, som reiser fra Trondheim til Hamar 26-27 mai. Kommunikasjonssjef på slottet Marianne Hagen til venstre.


– Hvordan har du funnet din forfatterstemme, ville kronprinsessen vite.

– Den kom til meg. For meg handler det mye om intuisjon, svarte Lillegraven.

Ingvild Rishøi forteller at hun ofte henter inspirasjon gjennom å tyvlytte på folk, særlig barn.

– Store følelser kan komme til syne i små ting, sier hun.

– Interessen skyldes nok at jeg er grunnleggende opptatt av mennesker og hvem de er, sier hun.

– Opplever dere nye ting ved dere selv i skriveprosessen, spurte hun de to unge forfatterne.

– Jeg bruker nok skrivingen til å sortere, til å bli et klokere menneske, sier Ruth Lillegraven.

Hun blir med på ferden når Litteraturtoget onsdag ruller videre til Hamar, som er siste stopp. Der skal hun delta i et nytt bokbad sammen med kronprinsessen og to andre unge, kvinnelige forfattere, Maria Navarro Skaranger, som nylig debuterte med en kritikerrost roman på kebabnorsk, og norsk-dansk-egyptiske Ida Hegazi Høyer. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere