Musikalsk teaterhøst med kongelig vri

NOE FOR ENHVER SMAK: Hilde Louise Asbjørnsens (t.v.) nye musikal "Lulu" er først ut i Oslo Nye Teaters høstsesong. Her med Kari Svendsen, som dukker opp med Oslo-viser, og Henriette Faye-Schjøll som spiller i en Cohen-oppsetning.

NOE FOR ENHVER SMAK: Hilde Louise Asbjørnsens (t.v.) nye musikal "Lulu" er først ut i Oslo Nye Teaters høstsesong. Her med Kari Svendsen, som dukker opp med Oslo-viser, og Henriette Faye-Schjøll som spiller i en Cohen-oppsetning. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kronprinsparet blir å se på en teaterscene i Oslo til høsten. I Trondheim er det klart for klassikeren Hamlet, mens to Ibsen-stykker smeltes sammen på scenen i Tromsø.

27.07.15 10:16

Oslo (NTB-Trine Andersen): Riksteatret satser også på Ibsen, og drar landet rundt med ett av hans minst spilte stykker – «Samfunnets støtter». Turneen går til 50 steder landet rundt.

En av oppsetningene det knyttes mest spenning til i høst er Det Norske Teatrets «Halve kongeriket. Norsk politikk – the musical» av Are Kalvø og Ingrid Bjørnov. Sentralt i den nyskrevne forestillingen er kronprinsparets bryllup 25. august 2001.

For hva gjorde egentlig denne dagen med oss? Hadde samfunnet vært annerledes uten dette bryllupet? Kan det hende at romantikken påvirker politikken og omvendt?

– Det er store spørsmål som får svar, ganske tøysete svar riktignok, i denne musikalen, sier Kalvø.

Han og Bjørnov skal ikke stå på scenen selv, men har fulgt prøvene. De to som dukker opp på scenen som kronprinsparet er Charlotte Frogner og Ola G. Furuseth. Publikum får også møte en rekke andre kjente personer. Regien er ved Marit Moum Aune. Teppet går opp 4. september, og er høstens første premiere på Det Norskes hovedscene.

16. oktober inntar Ane Dahl Torps hovedscenen med en monolog basert på Øyvind Rimbereids diktverk «Solaris korrigert».

Teatersjef klones

Nationaltheatret starter høsten allerede 8. august med nye forestillinger av «Verdiløse menn», musikalen Christopher Nielsen laget basert på broren Joachims tekster og musikk.

Første premiere på Hovedscenen blir Tadeusz Slobodzianeks «Klassen vår». Den foregår en sommerdag i 1941 i en liten polsk by der den ene halvparten av befolkningen dreper den andre. Hundrevis av jøder stenges inne i en låve før den blir påtent.

– Dette er også et stykke om mekanismene som gjør at dette kan skje, sier den litauiske regissøren Oskaras Korsunovas.

Teatersjef Hanne Tømta får se en kloning av seg selv på scenen i høst i klassikeren «Seks roller søker en forfatter». Tømta har selv regien, og i hennes versjon er handlingen i stykket lagt til prøvetiden på «Tre søstre» som Tømta selv satte opp i fjor. Regissøren, som til forveksling ligner Hanne Tømta, spilles av Tonje Mostraum.

Burleskshow

På Oslo Nye Teater blir det mye musikk også til høsten. Hilde Asbjørnsen lager burleskshow av finanskrisen i det selvskrevne stykket «The Lulu show». Teatret kan også by på teaterkonsert med Leonard Cohens sanger. Nils Vogt gjør monologen «Suffløren».

Riksteatrets publikum kan foruten Ibsen glede seg til å få besøk av blant annet operakomedien «Viva la mamma». Forestillingen skal på turné til 18 steder i august og september. En av Norges morsomste menn, Are Kalvø, skal også på Riksteater-turné med sin suksessforestilling «Kalvø – ein time av livet ditt du aldri får tilbake».

Espen Klouman Høiner, kjent fra TV-serien «Kampen om tungtvannet», skal også på turné med Riksteatret, men det skjer først til våren med «En midtsommernattsdrøm». Før det skal han spille tittelrollen i et annet Shakespeare-stykke, «Hamlet» på Trøndelag Teater. Regien er ved Runar Hodne.

Norsk i nord

Lenger nord blir det Ibsen i to tapninger når Hålogaland Teater lar «Lille Eyolf» møte «Fruen fra havet». «2XIbsen» har teatret kalt forestillingen, og lover «Ibsen slik du aldri har sett ham før». Anders T. Andersen har dramatisert og har også regien.

Hålogaland Teater kan til høsten også by på moderne norsk dramatikk – Arne Lygres «Dager under».

På Rogaland Teater blir det umoralsk fest med «Shockheaded Peter». Musikalen er spilt med stor suksess på Det Norske Teatret. Hovedscenen på Stavanger-teatret er stengt mens det monteres ny scenerigg og forestillingen spilles derfor i Konserthuset i Stavanger.

Teaterpublikummet i Bergen kan til høsten blant annet se fram til Wajdi Mouawads «Forbrent» i Ragnar Hovlands oversettelse. Kjersti Horn setter i scene forestillingen om morskjærligheten som overlever alt. Dramaet har norgespremiere på den store scenen 12. september.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.