Gå til sidens hovedinnhold

Musikk for fred

Rap, joik og indianske vers smeltet sammen til en musikalsk enhet under fredskonserten til One People.

Valhall / Stovner: Stovner-gutten Åsmund Gylder var en lykkelig mann da de siste tonene stilnet i teltet utenfor Valhall sist fredag. I over et år har han jobbet med prosjektet One People, og releasekonserten til prosjektets første cd ble en suksess.
Jeg synes det er imponerende at så mange av fri vilje er til stede for en god sak, jublet Gylder til Lokalavisen Groruddalen etter konserten.
Et fullstappet telt fikk med seg tre stemningsfulle timer, der kjente artister som Mari Boine, Sofian, Karen Jo Fields, Axel aka F'EM One og Øystein Sevåg blandet sine ulike musikalske former. Sentralt sto også Dakota-indianeren Tom LaBlanc. Hans tekster danner mye av grunnlaget for One Peoples første cd, "Tatanka", og LaBlanc fremførte flere av disse med sin fantastiske dype stemme sammen med de andre musikerne.

Flere sanser

Konserten hadde fått navnet "Wiping the tears", etter et indiansk rituale som skal frigjøre sorg og styrke troen på framtiden. Dette var også formålet med konserten, og fra scenen ble det spilt på flere sanser. Musikk og tekster sto naturlig nok i sentrum, men både vakker belysning og spennende dufter var med på å skape en spesiell stemning.
Publikum hang også med fra start til slutt. Det var nattlig og stille da Benedicte Torget sang sin vuggesang. Publikum til å reiste seg for One People på oppfordring fra rapperne i Wageble. Sofian skapte latter med sine spøker fra scenen. Axel fikk hele teltet til å svinge armene. Og Mari Boine klarte jammen å dra igang allsang på sitt eget vis.
Jeg vil dere alle skal være med å synge med meg. Og da mener jeg joike, smilte Boine. Etter en demonstrasjon, gjennomgikk hun regler fra sin svenske joikelærer, og deretter stemte hele teltet i joiken.

Gratulasjoner

Stemningen steg mot slutten av konserten, og etter hvert ble publikum vel så vant til å stå som å sitte. Og allsang ble det også på avslutningsnummeret.
Vær fredefulle med hverandre, så vil fred oppstå, sa Åsmund Gylder til publikum fra scenen, før samtlige artister og brorparten av tilskuerne stemte i på Bob Marleys "One Love". Deretter gikk sangen over i applaus og gratulantene sto i kø.
Dette var veldig vellykket. Jeg fryktet det kunne bli mye verre, fortalte Åsmund Gylder etter konserten.
Stovner-gutten har hele tiden sett for seg One People som et prosjekt med fem cd-utgivelser. "Wiping the tears"-konserten var en bonus som kom inn fra siden.
Vi hadde bare tre dager på å øve inn hele settet, så alle har gjort en fabelaktig jobb. Det er ganske imponerende, sa han.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen