Gå til sidens hovedinnhold

Musikk fra dypet av sekken

Sekkepipe handler om langt mer enn rutete kilt og whisky med kraftig røyksmak. Elisabeth Vatn er plateaktuell med den nordiske varianten av instrumentet.

NORDBERG: De fleste av oss forbinder gjerne sekkepipe med Skottland og dertil hørende høylandstradisjoner. Alvorlige menn spillende på sitt instrument, iført kilt, med imponerende slott og langstrakte, grønne åser i bakgrunnen.

Men dette er bare en liten del av sekkepipens mildt sagt innholdsrike univers, forteller Elisabeth Vatn, opprinnelig fra Nordberg.

Store variasjoner

I dag bor hun på Grønland, i en leilighet som bærer tydelig preg av å være bebodd av små og store mennesker med interesse for musikk. Og ikke bare en bestemt sjanger, men omtrent all form for musikk. Elisabeth Vatn er nemlig direktør for bransjetreffet Folkelarm, noe som naturlig nok betyr at musikksmaken bør være relativt bred.

Likevel sekkepipa kommer alltid først.

Rørbladet i pipa (munnstykket journ.anm.) er sterkt medvirkende til å avgjøre lyden, sier hun engasjert, og viser oss forskjellige varianter av sekkepipene hun spiller. Det er instrumenter laget etter nordisk tradisjon hun trakterer på plata, Piper on the roof, som nylig ble sluppet på Grappa Musikkforlag.

Er vi nordmenn klare for en plate med sekkepipemusikk?

Jeg tror Piper on the roof er tilgjengelig for de fleste. Det er en variert samling med både tradisjonelle sanger og låter jeg har komponert selv, forteller hun. Og at plata er variert hersker det liten tvil om.

Her finner vi for eksempel "Visa från utmyra" oversatt til den samiske versjonen "Dusse Oktii". Noe helt annet er mektige "Fanfare" uten vokal, som innleder plata. Bare for å nevne noe.

Og selv om sekkepipen selvsagt er tydeligst til stede gjennom hele plata, spiller Vatn i tillegg på klarinett, Meråkerklarinett, trøorgel og andre tangenter.

Jeg ville lage en plate med melodier folk kan forholde seg til, selv om de kanskje ikke er så vant med sekkepipe som instrument i utgangspunktet. Sekkepipens lyd passer inn i de fleste typer musikk, noe som kanskje ikke er så rart med tanke på instrumentets historie. Vi finner den i nesten alle kulturer, sier Vatn.

Startet i Makedonia

Hun har alltid drevet med musikk, men det var under et opphold i Makedonia Vatn oppdaget sekkepipe for alvor.

Jeg fikk bygget et eksemplar da jeg oppholdt meg der nede noen måneder i 1993. Den var laget på tradisjonelt vis, av skinnet til en hel geit. Det var utrolig mye arbeid med å vedlikeholde den. Jeg husker at jeg blant annet måtte henge den opp til lufting daglig og at jeg måtte smøre den inn med en olje så skinnet skulle holde seg. Men jeg lærte meg jo å spille på den etter hvert!

Det skulle imidlertid vise seg at det var den nordiske sekkepipetradisjonen som fenget henne etter hvert som hun satte seg mer inn i det spesielle instrumentets historie.

Det finnes veldig mange forskjellige typer. I Europa har de fleste land sin spesielle sekkepipehistorie. Egentlig stammer instrumentet fra Asia, kan hun avsløre.

Du sier altså at Norge har en tradisjon med sekkepiper?

Ja, helt klart. Selv om det er i Sverige den kanskje er holdt best i hevd. På syttitallet kom interessen for instrumentet tilbake for alvor, og i dag finnes det faktisk flere som bygger sekkepipe i både Norge og Sverige, forteller Vatn, som vet meget godt hva hun snakker om, etter å ha skrevet en egen oppgave om instrumentet.

Oppdag sekkepipa

Er du blant dem som hittil ikke har hatt sekkepipe som favorittmusikk på stereoen kan et besøk til Mir 12. februar muligens være med på å omvende deg. Da spiller nemlig Elisabeth Vatn og hennes medmusikanter låtene fra Piper on the roof.

Mange lar seg overraske over hvor flott sekkepipen faktisk lyder, avslutter Elisabeth Vatn, en av svært få profesjonelle sekkepipespillere i Norge.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping