Gå til sidens hovedinnhold

Mysteriet med Kong Haakon VIIs jakke

Det finnes et broderi i Kongens jakke. Hvem lagde det? Hvordan? Og hvorfor? Forfatter og direktør ved Skimuseet, Karin Berg, satte i gang jakten på den ukjente, og fant mer enn hun kunne drømme om.

Holmenkollen: «Broderiet i kongens jakke» er navnet på Karin Bergs nye bok som kommer ut i dag, om personen bak det utrolige nyoppdagede broderiet på innsiden av Kong Haakon VIIs skijakke.

Et fantastisk sjokk

– Etter Kong Olavs død fikk vi en telefon fra slottet med spørsmål om det var noe skiutstyr vi kunne tenke oss å overta etter Kong Olav, Kong Haakon og Dronning Maud. Du kan tenke deg gleden og sjokket jeg fikk da jeg åpnet skijakken til Kong Haakon og så dette stykket med sort ullstoff som var sydd fast inne på silkeforet i jakken, forteller Karin Berg.

Et broderi med kongekrone, Kong Haakons monogram, V-tegnet, et norsk flagg vaiende fra en rosa flaggstang. Og under: Grini november 1942.

Et mandat

I fjor hadde Berg en privat omvisning på Skimuseet for Dronning Sonja og Dronning Margrete.

– Jeg følte nesten en oppfordring, et mandat, jeg må prøve å finne ut hvem som har brodert dette. Og nå har jeg altså funnet henne, sier Berg med glimt i øyet.

Kvinnen var Sylvia Salvesen (1890- 1973), som også skulle vise seg å være en av Dronning Mauds aller nærmeste venninner.

Med livet som innsats

– Dette er en bok ikke om broderiet i seg selv, men om kvinnen bak broderiet. Med livet som innsats risikerte hun alt for å vise sin lojalitet for sin Konge og sitt land. Dette illegale brodertiet har vært en godt skjult, personlig og nasjonal hemmelighet av stor betydning for Kong Haakon, sier Berg.

Mange spørmål

Spørsmålene rundt broderiet er mange og Karin Berg klarer i boken å få gjort rede for de fleste av disse.

Hvordan hun fikk tak på materialet for å lage broderiet i utgangspunktet, for så å smugle det ut finnes det flere teorier rundt.

– Ja, det er et av disse gode spørsmålene. Vi vet at Grini hadde flere ulike verksteder, blant annet en systue. Det kan jo hende Sylvia har klart å smugle materialene ut av systuen, sier Berg.

Fortjener sin plass

En annen teori, kanskje sannsynligheten taler mest for det, er at noen på innsiden hjalp henne.

– Det var ganske mange gestapokvinner som var imot tyskernes eget regime, noe vi også ser eksempler på lenger ut i boken, sier Berg.

– Hvorfor ville du skrive denne boken?

– Nettopp denne kvinnen fortjener å bli løftet opp og ut i det offentlige rom, og bli gitt en tydeligere plass i vår krigshistorie, for det er nå på høy tid, avslutter Berg.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted