Gå til sidens hovedinnhold

Naturens speil

Folkeakademiet Helleruds søndags-kafé med nordiske landskapsbilder fra "gullalderen", samlet tre fulle stuer.

Tveita: Mange og godt voksne var de, publikum som møtte fram på helgas søndagskafé.
Et kåseri om kjente og ukjente nordiske landskapsmalerier fenget, og da var det bare hyggelig om det ble trangt om plassen.

Gullalderen

Tiden fra 1850 til 1910 regnes som "gullalderen" i nordisk landskapskunst. De maleriske betraktninger fra nordisk perspektiv, gjorde stor suksess i Europa.
Spesielt og felles for de nordiske landskapsmalerne er deres fokusering på årstidene og lyset. Maleriene uttrykker stemninger og følelser. Ikke minst var landskapene et uttrykk for den sterke nasjonalfølelsen, forteller seniorkurator Frithjof Bringager.
Han forteller også at alle de nordiske nasjonalsangene, som ble til i samme tidsrom, også er en hyllest og beskrivelse av landskap. Ellers var det malerne fra denne tiden som tråkket opp stiene for turismen som senere skulle komme. Landskapsmaleriene fungerte som datidens reklameplakater for de rike europeerne.

Kvinnene bak

Søndagskaffe på Tveten gård er et populært tiltak. Hva er vel bedre enn å få litt kultur inn sammen med kaffe og kaker i hyggelig lag.
Denne søndagen var det kvinnene i Folkeakademiet Hellerud som sto bak.
Det blir fult i alle tre stuene i dag, og da går nok vaflene med, sier Anna. Hun har stekt hauger med plater og er en av de mange som står for serveringa.
Ute i stuene er andre opptatt med å selge lodd. Litt koster det å skape stemning.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album