Gå til sidens hovedinnhold

Beatles-skuespillerne: – Fascinert av 60-tallet

Susanne Boucher (17) fra Abildsø og Ole Nicolai Myrvold (16) fra Ekeberg har hovedroller i filmatiseringen av oppvekstromanen Beatles.

OSLO: Lars Saabye Christensens genistrek av en mursteinbok fra 1984 skildrer historien om fire gutter på 60-tallet som starter band, sterkt inspirert av heltene fra Liverpool: Paul, Ringo, John og George i The Beatles.

Levde mer i nuet

Filmversjonen kan nå sees på kino i hovedstaden. Innspillingen foregikk i fjor sommer og høst.

To av de unge skuespillerne som kom gjennom nåløyet og videre ut på filmlerretet, er Susanne Boucher som spiller Cecilie og Ole Nicolai M. Jørgensen som spiller Gunnar /John Lennon.

De har vokst opp i henholdsvis bydel Østensjø og Nordstrand. I filmen spinnes handlingen over et år i 60-tallets Oslo. Det var en ekstra interessant erfaring for to moderne ungdommer.

– Det er så mye mer distraksjoner nå. Mitt inntrykk er at man levde mer i nuet på 60-tallet, snakket mer sammen, fant på mer sammen, sier Susanne.

– Jeg har hørt historier fra besteforeldre om at de syklet overalt, flere mil i uka. Det tror jeg på nå. Det er mye sykling i filmen, ler Ole Nicolai.

De unge skuespillerne måtte drilles på 60-tallets språk, kultur, politikk og klesstil. De måtte også legge vekk smarttelefoner og sosiale medier i innspillingsperioden.

– Det ble en overraskende positiv opplevelse, er de skjønt enige om.

Mindre forandringer i Oslo

Susanne bor på Abildsø. Ole Nicolai bor litt på Brattlikollen og litt på Ekeberg.

– På Abildsø er det ikke mange ting som er forandret. Østensjøvannet ligger der fortsatt, for eksempel. Det setter jeg pris på, sier Susanne.

– Skogen på Ekeberg, Bekkelaget, Brannfjell, utsikten. Mye er faktisk akkurat det samme som det de opplevde for 50 år siden, sier Ole Nicolai.

Originale Beatles-låter

Filmen er unik fordi den bruker mye av de originale Beatles-låtene, noe svært få får lov til å gjøre. Det tok filmskaperne lang tid å hente inn tillatelsene. Til det å sette på en LP-plate skikkelig, fikk skuespillerne opplæring av forfatteren selv.

– Saabye Christensen hadde med seg den Sgt. Pepper-plata. Jeg trodde jeg hadde gjort det perfekt da jeg fikk prøve, men han ga meg bare en C minus, gitt, forteller Ole Nicolai.

Til daglig er han elev ved Etterstad vgs, Susanne går på Katta (Oslo Katedralskole). Susanne hadde en rolle i filmen Keeper’n til Liverpool, mens Ole Nicolai er helt fersk i gamet.

– Jeg ble med noen kompiser som skulle på audition. Så ba de meg om å prøve også. Det gikk visst bra. Jeg fant plutselig min indre skuespiller, sier 16-åringen med et stort smil.

Bok = film?

Boka er allerede en klassiker. Ole Nicolai har ikke lest den, men skal gjøre det. Susanne leste den for flere år siden, og har nå lest den igjen.

– Boka gir et større perspektiv og har et større persongalleri. Filmversjonen må skilles fra boka. Det er jo tatt et valg på at den skal stå på egne ben, sier Susanne.

Filmen kan ikke sies å ha fått strålende kritikker. Ulike kritikere har påpekt at filmen er noe for søtladen, overtydelig og for lite røff i tolkingen av tidsånden. Publikumstallet etter første helgen var ikke imponerende, kun 17.000 så filmen i Oslo premierehelgen.

Våre to unge skuespillere synes filmen står seg godt.

– Jeg mener den har klart å fange kjernen i handling og stemning. Den har blant annet fått fram vennskapet mellom de fire gutta på en genial måte, sier Susanne Boucher.

– Vi har jo skjønt såpass at de som tror at hele boka er blitt filmet, de blir skuffa. Noen kompiser har spurt meg om hvorfor han som fikk kinaputt i munnen ikke er med, og sånn, sier Ole Nicolai M. Sørensen.