Gå til sidens hovedinnhold

Norges dyreste TV-serie: «Okkupert» vil nagle deg til sofaen

Ubehagelig, sitrende spennende og innsiktsfull om ny norsk okkupasjon.

Okkupert - etter en idé av Jo Nesbø. Skrevet av Erik Skjoldbjærg og Kathrine Lund. Regissert av Erik Skjoldbjærg

Med Henrik Mestad, Anne Dahl Torp, Vegar Hoel, Eldar Skar, Ragnhild Gudbrandsen med flere

En gang i nær fremtid har Norge blitt alvorlig rammet av en orkan a la Katrina. Det har banet vei for landets nye statsminister Jesper Berg (Henrik Mestad), som har lovet å stenge Norges olje- og gassproduksjon til fordel for fornybar energi.

Samtidig har de sterke klimaendringene ført til at Europa og EU sliter med energileveransene. Mens USA har trukket seg ut av NATO og vår verden og fungerer som selvforsynt kontinent.

Storebror kommer

Jesper Berg er en idealistisk mann, og EU reagerer raskt når det blir klart at han faktisk mener å stanse oljeproduksjonen. Raskt gjennomfører EU med Russland som spydspiss en okkupasjon av Norge.

Hva skjer når Norge blir okkupert igjen - men ingen av oss mister våre velferdsgoder? Vil de fleste av oss bry oss, bør vi bry oss, er suverenitet så viktig at mange liv skal gå tapt for - og hvor går grensen for den gjengse nordmann?

Hva gjør en statsminister når han kommer mellom barken og veden eller mellom Russland og EU på en side og det norske folk på den andre. Inviterer han til motstand og blodbad eller forsøker han å løse konflikten uten at menneskeliv går tapt?

Store spørsmål stilles i «Okkupert», kanskje for noen litt opphøyde, men måten manusforfatterne løser de på, inngir til sitrende spenning fra første stund.

Ser historien fra de som vil vel

«Okkupert» fanger deg fra første anslag, først med det nesten gjenkjennelige fremtidige samfunnet, så med okkupasjonen som skjer raskt og nesten sømløst.

Smart grep

Deretter har de gjort det smarte grepet at vi følger hele historiefortellingen fra Jesper Bergs midte, hans livvakt Hans Martin (Eldar Skar), hans dommer-samboer (Selome Emnetu), Ny Tid-journalist Vegar Hoel og hans strevende restauranteier og samboer Anne Dahl Torp.

Alle blir de snedig viklet inn i okkupasjonen og de umiddelbare følgene av den. For mens nordmenn utfortrødent feirer 17. mai og spiser is i solskinnet og Stortinget sier ja til «russisk samarbeid», strammer russerne og EU grepet ytterligere rundt en frihet som egentlig ikke lenger eksisterer. Og under de politiske lagene murrer det farlig og ukontrollert.

I forkant har «Okkupert» blitt gjenstand for en voldsom debatt der Russland og eksperter på landet har reagert på Russlands rolle som okkupant. Etter fire episoder er det klart at det er minst like mye EU som er «skurken her» som Russland, og at dette først og fremst handler om Norge. Samtidig er det klart at manusforfattere spiller på nær historie, selv om det like gjerne kunne vært Frankrike som invaderte.

Russland er, med respekt å melde, ikke den mest interessante part her. Det er først og fremst hvordan nordmennene reagerer som er seriens kjerne.

«Okkupert» føles på mange måter forvrengt, ekte, men ikke helt virkelig. Den er dog svært realistisk utført - noe som kan tilskrives gode replikker og strålende tolkninger fra de involverte.

Erik Skjolbjærg har laget et godt konsept, sammen med regissørene Pål Sletaune og Erik Richter Strand.

Å true og bli truet

Henrik Mestads statsminister, med hint av en viss Jens, er en mangefasettert fremstilling av en mann under enormt press, Eldar Skar er ekstremt troverdig og god som livvakt med bakgrunn i PST, Ane Dahl Torp lar oss se hvordan egne fortvilte økonomiske interesser kan få deg til å lukke øynene for det som skjer rett under nesen på deg.

Og det er deilig å se DNS-skuespiller Ragnhild Gudbrandsen som mektig PST-sjef med en personlig hemmelighet.

Vegar Hoel er Ny Tid-journalist som hele tiden ligger i forkant og får kontakt med en motstandsbevegelse, som er minst like skremmende som en okkupasjonsmakt.

«Okkupert» er først og fremst en spenningsfortelling som stiller noen ganske interessante spørsmål om deg og meg og hva som ville vært våre verdier om vi en dag ble innbyggere i et litt annet land enn Norge er i dag. Og det på en vanvittig actionfylt måte.

Hvem er venn og hvem er fiende? Og hvilke spilleregler er det egentlig som gjelder i en slik situasjon?

I vinter hadde vi «Kampen om tungtvannet» om den forrige okkupasjonen. «Okkupert» bør bli den nye serien som skaper diskusjon.

Okkupert har premiere søndag 4. oktober kl. 22.15 på TV 2

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?