Gå til sidens hovedinnhold

Norsk-Jødisk hverdagsliv

Folkeakademiet Hellerud fortsetter med sin kulturelle søndagskaffè på Tveten gård.. Denne helga var det redaktør og skribent Mona Levin som holdt foredrag.

Tveita: Finstua i hovedhuset på gården var nesten for liten til alle som hadde møtt fram for å høre på formiddagens foredragsholder. De norske jødenes hverdagsliv gjennom 150 år, sto på programmet.
- Vi tar ofte søndagsturen innom her. Det er jo bare hyggelig med litt kultur til kaffen, sier Astri M. Widgren.
Hun sitter sammen med Hans Henrik Petersen og Bjørg Heyerdahl og venter på Mona Levin skal komme.

Ideal

Først i 1851 fikk jødene adgang til Norge. Henrik Wergeland var en av de som hadde gjort en innsats for å endre paragraf 2 i grunnloven. Endringene ga jødene adgang til landet og fulle borgerrettigheter.
- Wergeland ble det store idealet for de norske jødene. Det hang et bilde av ham i ethvert jødisk hjem, forteller Mona Levin.

Fra Baltikum

Noen av de første jødene som innvandret til Norge på slutten av 1800- tallet kom fra Baltikum.
- Fra Vilnius ble jødene mer eller mindre "headhuntet" til tobakksindustrien.
Conrad Langaard trengte kvalifisert arbeidskraft til sine fabrikker, foredrar Mona Levin.
Hun legger til at Jødene, ikke så mange i tallet, bosatte seg der det var billigst å bo, på Grünerløkka, i strøket rundt Hausmannsgate og Osterhaugsgata,
Mye av innvandringen skjedde i perioden 1880 1920. Ikke minst var det mange som kom i tiden rundt 1905. Den tiden da pogromene mot jødene i Russland var på det verste.

Hverdagsliv

Mona Levin tok forsamlingen med på en historisk tur gjennom jødenes og ikke minst sin egen families innvandring og etablering i Norge.
På godt og vondt, men ikke uten humor, skildret hun de fattige nykommernes liv fram til i dag. Mytene om jødene er mange. Gjennom sitt foredrag greide Mona Levin å avkrefte de fleste, til forsamlingens applaus.

Skremmende

Etter møtet tar Mona Levin seg tid til en prat om dagens situasjon for jødene i Norge.
- Den nye og store innvandringen har skapt grobunn for ny antisemittisme
i landet. Det skytes på Synagogen, gravsteiner veltes og mann med kalott blir slått ned. Det skremmer meg, sier Mona Levin.
Konfliktene i Midtøsten gjenspeiles her i landet, og hun mener det må skje en opplæring i skolen, også rettet mot innvandrerne.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping