RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske forfattere: - Mankell var kronprinsen


MESTEREN: Henning Mankell var kanskje mest kjent for sine krimbøker her hjemme, men mestret mange litterære sjangre.
MESTEREN: Henning Mankell var kanskje mest kjent for sine krimbøker her hjemme, men mestret mange litterære sjangre. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
Henning Mankell var kronprinsen av nordisk kriminallitteratur, sier krimforfatter Gunnar Staalesen.

(Kultur): - Henning Mankell er en av de nordiske kriminalforfatterne som i størst grad har banet vei for andre kolleger. Mankell kommer alltid først etter Sjöwall og Wahlöö. Jeg har sagt at mens Sjöwall og Wahlöö var kongen og dronningen av nordisk krim, så var Mankell kronprinsen, sier Gunnar Staalesen til NTB.

Henning Mankell sovnet inn natt til mandag etter flere års kreftsykdom. Han ble 67 år gammel.

Det var i 2014 at Henning Mankell selv fortalte at han var alvorlig kreftsyk

Samfunnsengasjert

Han har akkurat deltatt på en litteraturfestival i Frankrike når han får den triste nyheten om Mankells bortgang av NTB. Varg Veum-forfatteren sier han ikke kjente Mankell personlig, men at de har truffet hverandre mange ganger.

LES SIDE2s intervju:

 Tok livet av Wallander med frykt

EN ENER: Gunnar Staalesen sier at Henning Mankell var kronprinsen i nordisk krim.

- Han var en profilert forfatter på mange måter. Først og fremst tenker jeg på ham som veldig samfunnsengasjert. Han hadde et stort engasjement for Palestina, og hadde bak seg et langvarig arbeid i Afrika. Han var på veldig mange måter en veldig markant kulturpersonlighet, sier Staalesen og legger til at forfattermiljøet hadde fått signaler om at Mankell var på bedringens vei fra kreftsykdommen.

Staalesen forteller at han og Mankell var sammen på en litteraturfestival for få år siden. Men han rakk aldri å møte sin svenske kollega, som kom sent og som druknet bak en endeløs rekke av fans i signaturkø.

-  Jeg har fulgt forfatterskapet hans hele veien. Jeg bokbadet ham ute i Sandvika på 1990-tallet før han slo ordentlig gjennom. Selv startet jeg opp lenge før ham, og traff ham særlig mange ganger de første årene, sier Staalesen.

– Det er ikke bare for Sverige at dette er et tap. Han la et grunnlag for hva som er god krim. Han er et stort forbilde for mange, sier Lindell til NTB.

Hun traff Mankell under flere litteraturfestivaler både i Norge og i Europa.

TRIST: Unni Lindell sier det er forferdelig trist at Henning Mankell har gått bort.

- Masse å prate om

Også Unni Lindell så på Henning Mankell som en god kollega.

- Han kunne virke litt innesluttet, men fikk man kontakt med ham, var han veldig åpen. Vi hadde masse å prate om, sier Lindell til NTB.

Lindell befant seg mandag i sin skriveleilighet i Parkveien i Oslo. Rett ved siden av ligger leiligheten der Mankell skrev sine første romaner, i Løkkeveien.


- Jeg tenker på ham hver gang jeg ser ut det vinduet. Jeg måtte felle noen tårer i dag, sier Lindell.

Han norske forlag, Gyldendal, mottok dødsbudskapet med stor sorg mandag.

- Henning var en stor forfatter, med et sterkt politisk engasjement. Vi har vært svært heldige og privilegerte som har fått lov til å jobbe med ham i mange år, siden vi ga ut den første Kurt Wallander-boka «Morder uten ansikt» i 1991, sier sjefredaktør Cathrine Bakke Bolin i Gyldendal til NTB.

- Jeg har forstått det sånn at han de siste ukene har vært veldig syk. Vi er selvfølgelig svært lei oss, sier Bolin.

Bolin framhever Mankells betydelige produksjon som forfatter og dramatiker. I tillegg til bøkene om Wallander, som han er mest kjent for, skrev han også mye annen skjønnlitteratur.

- Han skrev blant annet «Italienske sko» i 2006. Og denne høsten kom den frittstående oppfølgeren «Svenske gummistøvler». Det ble den siste boka han fikk gitt ut, sier Bolin. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere