RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske krigsdramaer står i kø

TRE DAGER I APRIL: Jesper Christensen spiller kong Haakon, mens Anders Baasmo Christiansen er kronprins Olav i Erik Poppes «Kongens nei».
TRE DAGER I APRIL: Jesper Christensen spiller kong Haakon, mens Anders Baasmo Christiansen er kronprins Olav i Erik Poppes «Kongens nei». Foto: Agnete Brun, Paradox Film
Sist oppdatert:
Krig inntar på ny kinolerreter og fjernsynsskjermer.

Av Gitte Johannessen, NTB

Her hjemme kom denne uken nye rapporter fra innspillingen av «Kongens nei – Tre døgn i april», som altså handler om kong Haakon og måten han motsatte seg den tyske overmakten da andre verdenskrig kom til Norge.

Innspillingen av regissør Erik Poppes nye film er halvveis ferdig, og foregår ut april. Sist helg var det opptak på Elverum, som kongefamilien og regjeringen er innom på flukten fra tyskerne – og denne uken står Trysil for tur, ifølge Østlendingen.

- Sterke historier

Også Poppes forrige film, «Tusen ganger god natt», hadde krig som et element, der han skildret en kvinnelig krigsfotografs balansegang mellom jobb og hjemmeliv.

– Det er rart at begge de siste filmene mine har hatt en krigstematikk, for jeg er ikke så opptatt av det. Men hvis det er en sterk historie med et menneske i midten, så synes jeg det er interessant. Og da er krigen en veldig eksistensiell ramme. Det skaper et drama som gjør seg godt på film, sa Erik Poppe til NTB da filmteamet filmet på Oscarsborg i april i fjor.

Mer Afghanistan

Og Poppe er ikke den eneste som beskjeftiger seg med dette: For NRK Drama er et annet regissørstornavn, Per-Olav Sørensen, i gang med en ny gigantserie – kalt «Nobel». Serien, som har et budsjett på 68 millioner kroner, skal skildre norske soldaters opplevelser i Afghanistan, og det politiske spillet her hjemme. Til Dagsavisen uttalte Sørensen:

– Dette er en krig som en del politikere later som om vi ikke har. Det er nordmenn som både blir drept og skadet og må slite med traumer resten av livet.

LES DET STORE INTERVJUET MED PER OLAV SØRENSEN:

- Historikerne eier ikke sannheten

Også den kinoaktuelle lavbudsjettfilmen «Å vende tilbake», som regidebutant Henrik Martin Dahlsbakken står bak, har Afghanistan som bakteppe: Der vender en soldat, spilt av Ingar Helge Gimre, hjem – for så å reise ut på jakt og bli borte. Hans to tenåringssønner drar ut for å lete.

– Hva det gjør med norske soldater å være i krig i utlandet, er i liten grad tatt opp i populærkulturen generelt og i filmmediet spesielt. Det er underkommunisert at en slik krigstjeneste også kan gi skadelige ettervirkninger, sa regissør Dahlsbakken til Stavanger Aftenblad da filmen hadde premiere på tampen av februar.

MAIBRITT SAERENS spilte en oppdiktet direktørfrue i «Kampen om tungtvannet».

Også den mye omtalte dokumentaren «Drone», av Tonje Hessen Schei, handler om krigføring – riktignok fjernstyrt, med de etiske problemstillingene man bare har sett starten av: «Point, click, kill», står det på filmplakaten.

Bigelow med Bergendahl

Nå har Hollywood fått vekket appetitten for krigsfilmer, etter at «American Sniper» noe uventet gikk hen og fikk bred folkeappell på hjemmebane – så vel som ute i verden.

LES OGSÅ: Her er Bradley Coopers plastikkbaby

Ifølge bransjenettstedet Deadline skal Kathryn Bigelow, hyllet for sin krigsinnsats med filmer som «The Hurt Locker» og «Zero Dark Thirty», ha skjøvet på et annet prosjekt – for å ta fatt i planene om en biografisk film om Bowe Bergdahl, sersjanten som ble tatt av Taliban og holdt fanget i fem år etter at han forlot basen sin i Afghanistan.

Det spørs hvordan dette slår an, undres bransjebladets eksperter: Mens Eastwoods epos har slått bredt an i USA, er synet på Bergendahls rolle atskillig mer delt – der noen anser ham som desertør.

Spielberg og Witherspoon

I februar ble det klart at Steven Spielberg står klar til å lage film om den prisbelønte, kvinnelige krigsfotografen Lynsey Addario, basert på hennes egne memoarer. Der skal Jennifer Lawrence spille hovedrollen.

Samtidig er Reese Witherspoon klar for å gi seg i kast med «Ashley's War», basert på boken om løytnant Ashley White som ble drept i kamp i Afghanistan.

White var del av et såkalt Cultural Support Team, en spesialoperasjon som skulle få kvinnelige soldater ut i krigsområder, omtrent som Forsvarets nye satsing her hjemme. Boken, skrevet av Gayle Tzemach Lemmon, slippes i april og ble ifølge Deadline snappet opp av Witherspoons produksjonsselskap i forrige uke. Om hun tar rollen selv, er uvisst ifølge nettstedet:

Ashley White ble drept 24 år gammel, og Witherspoon er 38 år i skrivende stund. Samtidig gestaltet hun i «Wild» en 11 år yngre rollefigur.

Les anmeldelsen av Wild:

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere