Gå til sidens hovedinnhold

Metalens nye vin

Solen skinte på festivalens fjerde dag, men solstrålene fikk et klart islett av sort tungmetall i Frognerbadet søndag. Det var mange glade for.

FROGNERPARKEN: Og etter at norske Insense, franske Gojira og norske Enslaved hadde rast fra seg, sto selveste Mastodon klare.

Del på Facebook

Det amerikanske bandet spiller tung, seig metal i både progressive og groovey retninger. Mastodons musikalske uttrykk og deres allsidighet gjør dem faktisk umulige å sette i bås, men samtidig er de knallharde, rett på sak og dønn kompromissløse.

Bandets status som et av dagens ledende og mest populære «metal-band»” er da også udiskutabel.

«Mastodon!», «Mastodon!», ropes det taktfast rett før bandet kommer på scenen og forløser lykkefølelsen.

SE BILDESERIE FRA KONSERTEN HER

Konger på metalbølgen

For konserten i Frognerbadet ble enda en solid og brutal maktdemonstrasjon fra heavy/prog/alternativ-metallerne fra Atlanta.

I fjor måtte de avlyse turen til Norwegian Wood grunnet sykdom (eller ville de ikke ta sjansen på å spille etter Raga Rockers?).

LES OGSÅ: Endelig kommer Mastodon til Norwegian Wood

I år ville de uansett revansjere seg, og de mørke kongene av den nye amerikanske metalbølgen sviktet ikke noen.

LES ALT OM NORWEGIAN WOOD HER

Bandet startet sine felles kraftanstrengelser i 1999, og albumene Remission, Leviathan, Blood Mountain (2006) og Crack the Sky (2009) står som bærebjelker i metalbransjen.

De to siste utgivelsene har gjort at Mastodon har brutt ut av massene for alvor og plassert seg høyt oppe blant eliten.

Troy Sanders (trommer), Bill Kelliher (gitar), Brent Hinds (gitar, vokal) og Brann Dailor (bass, vokal) er ikke i Oslo på en smilende sjarmoffensiv. De ser like steinharde ut som musikken de spiller.

Uhyre voldsomt

Mastodon (= forhistorisk dyr i mammutfamilien) er egentlig et ganske passende navn på dette bandet; musikken og konserten tatt i betraktning.

Låtene kan framstå som digre beist som dundrer mot deg. Imidlertid er det på ingen måte bare rå kraft og tyngde som preger Mastodons musikk.

– Mastodon låter rett slett bare som Mastodon, og de låter monumentalt og til tider uhyre voldsomt. Men de kan også være vare og melodiøse – ja nærmest naivt søkende før de angriper deg med intens tyngde fra alle kanter, sier pressesjef og musikkskribent for Norwegian Wood, Sten Brodtkorb, og fortsetter:

– De kan gjøre det kort og konsist i løpet av tre minutter og tredve sekunder, eller de kan velge den altoppslukende veien via femten minutter lange låter.

Blåmerker og nakkesleng

I et Frognerbad i skumringens time ser publikum ut til å bli mer og mer varme i trøya ettersom Mastodon ufortrødent banker på.

Og for den bevegede og høyst bevegelige hardcore-fansen nærmest scenen er det hæla i taket og tenna i tapeten konserten gjennom.

LES ALT OM NORWEGIAN WOOD HER

At de har blåmerker i noen uker framover og mer enn antydninger til kink i nakken, er helt garantert.

Mastodon gjør et slagkraftig inntrykk på høyt volum. Festivalområdet ser da også ut som en slagmark, så det at de musikalske elefantene fra Atlanta etterlater seg et lite jordskjelv er den naturligste ting i verden på en dag i tungmetallets tegn.


Mastodon

Fansen elsket Mastodon og var ikke redde for å vise det. FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem