Gå til sidens hovedinnhold

Rockepoesiens frelser

Hennes posisjon i rockhistorien kan ingen rokke ved. På Norwegian Wood varmet punkikonet og poeten Patti Smith (64) publikum med sin kraftfulle energi.

FROGNERPARKEN: Som et tegn på den maktdemonstrasjonen rockens førstedame skulle oppvise i Frognerbadet, stoppet regnet nærmest i det Patti Smith gikk på scenen – ikledd en topplue som hun kastet av allerede før hun og bandet hev seg ut i «Dancing Barefoot» som første låt.

Voldsom kraft

Hun blir godt tatt i mot av et publikum som kjenner henne, og som liker henne. Og Patti Smith smiler tøft tilbake. Hun har så absolutt tenkt å by på seg selv – og gjør det.

Del på Facebook

I en alder av 64 år, og hele 36 år etter at hun albumdebuterte med et knall med albumet «Horses», har damen fortsatt en voldsom kraft som sceneartist.

Den særpregede stemmen, som har holdt seg bemerkelsesverdig godt, har en styrke som tvinger seg pent fram og treffer oss midt i planeten.

LES ALT OM NORWEGIAN WOOD HER

Patti selv beklager seg riktignok over en fersk forkjølelse, og kaller stemmen sin «froggy», men den bærer låtene og tekstene og de politiskpoetiske utropene hennes på glimrende vis.

Patti Smith og bandet hennes spiller avansert rock, på en primitiv og herlig måte. Både gitarist Lenny Kaye og trommis Jay Lee Daugherty var med i den klassiske besetningen av Patti Smith Group på 70-tallet.

Samspillet dem i mellom går på musikalske instinkter og de skaper en småleken, samstemt magi fra scenekanten.

Kreativt kompromissløs

Men her er det kvinnen i forholdet som er sjefen. Denne punkrockens hoffpoet, ambisiøse aktivist og lett eksentriske ikon fra New York virker like utfordrende, like rakrygget og like kreativt kompromissløs som hun alltid har vært.

Stilen hennes er det mange som har prøvd å kopiere, men ingen som kan ta fra henne.

Når hun synger «Because The Night», hennes kanskje mest kjente låt, over 30 år etter at hun skrev den sammen med Bruce Springsteen, gis teksten en ny dimensjon.

Hun står der med sitt gråstenkte, flokete hår og synger «take me now baby here as I am» og «what I got I have earned/what I’m not I have learned». Alder er så visst ingen hindring.

LES ALT OM NORWEGIAN WOOD HER

Konserten er en reise i kontraster. En unik blanding rock og poesi. Med låtvalg som «Ghost Dance», «People Have The Power» og «Gloria» øser Patti Smith av sine egne klassikere.

Kveldens høydepunkt er en heidundrende og forrykende versjon av «Rock ’N’ Roll Nigger». Hun er modig, viser sin sårbarhet og sitt sinne.

Bandet gir henne akkurat det øsende trøkket hun vil ha: Bånn gass.

Visjonær og spontan

Mot slutten av konserten har hun mer og mer på hjertet mellom låtene. Hun sparker oppover og oppfordrer sitt publikum til sunn, intellektuell politikerforakt, tro på forandring til det bedre, tro på menneskeheten, og på håp, samarbeid og kjærlighet heller en krig og konflikt.

Og blir møtt av unison jubel og applauderende støtteerklæringer.

Denne junikvelden får nemlig Patti Smith gjennomgående varm respons fra et engasjert og vennligsinnet publikum. Været har gjort sitt til at Frognerbadet har blitt et gjørmebad, og det er bare litt over halvfullt på festivalområdet.

Men den 64-årige frådende rocker og følsomme poet – så visjonær og så spontan på samme tid, har uansett publikum i sin hule hånd – hele veien.

Patti Smith

Publikum trosset regnet og hyllet Patti Smith i Frognerbadet. FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer