*Nettavisen* Nyheter.

NRKs valg av julekalender setter sinnene i kok

ELSKET: Julekalenderne «Jul i Skomakergata» og «Jul i Blåfjell» er av mange sterkt ønsket tilbake på NRK. Kanalen sier de har blitt for utdaterte. Foto: Scanpix

- Vi mener at barn fortjener oppdaterte kvalitetsserier som er laget for dem i deres tid, skriver kanalen på Facebook.

18.11.15 22:10

At NRK i årenes løp har sendt mange folkekjære julekalendere, gjør at mange blir skuffet når kanalen velger nye varianter av adventsserien.

I år skal serien «Julekongen» sendes som årets julekalder klokken seks hver dag i desember fram til julaften.

Reaksjonene på dette har ikke latt vente på seg. Sinte seere krever de gode gamle klassikerne som «Jul i Skomakergata», «Amalies Jul» og «Jul i Blåfjell», samt «Månetoppen» tilbake på skjermen.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Lenger ned i saken kan du lese NRKs begrunnelse for hvorfor de ikke vil sende disse igjen. Teksten ble lagt ut på Facebook, og innlegget er heftig debattert.

Her er et utdrag fra debatten på NRKs Facebook-side:

- Er det ikke mulig å spille inn " Jul i blåfjell" og " Månetoppen" på nytt da? Ettersom at grunnen for at det ikke sendes er fordi det er for gammelt.

Dette var trist å lese! Skjønner ikke hvordan nrk kan se på jul i blåfjell og jul på månetoppen som utdatert? Hva med å videreformidle de gamle gode familieseriene istedet for å alltid må lage nye julekalendere som verken gir julestemning eller passer for alle. I tillegg er det seerne som betaler for å i det hele tatt se på nrk.

Jeg skjønner at det er greit og få inn noen nye julekalendere, men det går an og variere mellom nye og gamle!

Det er mulig at dere mener ting har gått ut på dato, men mye av det som produseres nå er bare tøv og lærer ikke barna å oppføre seg å være snille med hverandre.

Da kommer ikke vi til å se på julekalenderen i år vertfall!

Dere burde skamme dere NRK!

Forstårlig, men trist! Dette er serier som har vært med på å skape enorm glede i desember i flere år, både hos store og små.

Jul i Blåfjell og Månetoppen er mer enn gode nok til fortsatt å kunne bli vist. Julekongen er fint lite rettet mot julen. Det er jo det som er meningen. At man "åpner en luke" hver dag til Julaften, for å telle ned til den store dagen.


Selv om NRK får mye kritikk, synes mange at begrunnelsen for at kanalen ikke sender de gamle julekalenderne er god:

Enig med NRK her, Jeg synes Skomakergata er den beste julekalenderen, men blir dessverre for utdatert for barna mine. De interesserer seg ikke i den overhodet.

Jeg har masse fine minner om jul i Skomakergata, barna fikk flotte minner fra blå nisser og rødnisser, nå gleder jeg meg til å se noe annet sammen med barnebarnet, flott at dere fornyer dere og utvikler. Atter en gang betaler jeg lisensen med glede.

Her kan du lese NRKs begrunnelse for at de ikke sender «Jul i Skomakergata», «Amalies Jul» og «Jul i Blåfjell» eller «Månetoppen»:

Vi vet det nærmer seg jul, når mange begynner å tenke på hva som skal være årets julekalender. Det siste døgnet har mange engasjert seg og vært skuffet over at vi ikke skal sende «Jul på Månetoppen» eller «Jul i Blåfjell» igjen.

De er begge flotte serier som har gledet og skapt god julestemning i mange år. Det er lett å forstå at voksne ønsker at egne barn skal få de samme opplevelsene. Men «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen» fremstår i dag som litt utdaterte, både i fortellemåte og teknisk kvalitet. Det aksepterer gjerne voksne seere, og kanskje synes noen akkurat det er spesielt koselig fordi det vekker minner om en annen tid. Vi kunne selvsagt valgt å sende dem igjen, men ønsker heller å skape nye serier som kan gi norske familier flere og nye julekalendertradisjoner.

Vi mener at barn fortjener oppdaterte kvalitetsserier som er laget for dem i deres tid, akkurat som voksne. Det er det beste vi kan gi dem 24 viktige kvelder i desember. Når det er sagt, er det også vårt oppdrag å la barn bli kjent med den norske og skandinaviske kulturarven vår, og vi sender derfor mange eldre serier på NRK Super. Men ikke hver dag klokka 18 i desember.

I fjor ble «Jul i Skomakergata» lagt ut gratis tilgjengelig på nettet som en del av Norwaco-avtalen. «Jul i Blåfjell» og «Månetoppen» er produsert etter 1997, og omfattes derfor ikke av avtalen. Det betyr at vi ikke har rettigheter til å legge disse fritt ut på nettet. «Jul i Svingen» står på sendeplanen vår for 2017.

I år sender vi Julekongen, en serie som fikk veldig god mottakelse av både barn og voksne da den ble sendt første gang 2012. Neste år har vi premiere på vår nye julekalender Snøfall. I Snøfall er nissene tilbake, og vi lover flust av julestemning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.