Ny Ullmann inntar Toronto

TAR OPP ARVEN: Regissørnyutdannede Halfdan Ullmann Tøndel sier han har spillefilmambisjoner på sikt. Hans mor er Linn Ullmann, hans besteforeldre Liv Ullmann og Ingmar Bergman.

TAR OPP ARVEN: Regissørnyutdannede Halfdan Ullmann Tøndel sier han har spillefilmambisjoner på sikt. Hans mor er Linn Ullmann, hans besteforeldre Liv Ullmann og Ingmar Bergman. Foto: Emil L. Mohr / NTB Scanpix (NTB Tema)

Halfdan Ullmann Tøndel er klar for prestisjefestivalen i Toronto. Men det var aldri planen å ta opp familiearven.

(Kultur): I fjor vakte Liv Ullmann oppsikt under den internasjonale filmfestivalen i Toronto (TIFF) med Strindberg-filmatiseringen «Frøken Julie». I år er hennes nyutdannede regissørbarnebarn Halfdan Ullmann Tøndel (25) plukket ut til Short Cuts-programmet med sin første kortfilm.

Sex og kjønnsroller

Tittelen er «Fuglehjerter», og tema er sex og kjønnsroller.

- Konkret handler det om et kjærestepar hvor jenta forteller om en tidligere seksuell opplevelse under et middagsselskap. Det blir en noe ydmykende og vanskelig affære for hovedskikkelsen Benjamin, humrer Tøndel overfor NTB foran TIFF nummer 40.

- Mer abstrakt er det mannsrollen som tas opp, i det jeg ser på som et stigende androgynt samfunn hvor man fremdeles tviholder litt på de tradisjonelle kjønnsrollene. Man oppmuntrer kvinner til å være åpne og liberale omkring seksualitet og kropp, men skaper dermed en forventning som man ikke helt klarer å følge opp.

Takker foreldrene

Tøndel er henholdsvis sønn og stesønn av forfatterne Linn Ullmann og Niels Fredrik Dahl. Han takker begge i rulleteksten.

- Min mor er både min største kritiker og største fan, røper han.

- Hun er veldig flink til å gi tilbakemeldinger på manus mens jeg skriver. Og fordi du får tilbakemeldinger av utrolig mange i en sånn prosess, er det viktig å finne de få du kan stole på. Min stefar er også blant dem.

Når det er sagt, tillegger han ikke kunstneroppveksten – som barnebarn av selveste Ingmar Bergman – yrkesveiledende vekt.

- Selv om jeg er veldig stolt av mormor og bestefar, har jeg alltid sett på dem som det; besteforeldre. Jeg har aldri følt noe press fra noen kanter om å skulle drive med dette – det var noe jeg etter flere års søken endte opp med. Jeg begynte med økonomi, fortsatte med psykologi og reiste rundt og «styra og ordna». Så, da jeg likevel havnet borti film, skjønte jeg at «oi, dette er jo det morsomste jeg har gjort i mitt liv».

Dobbelt norsk

I tillegg til at «Louder Than Bombs», «Bølgen» og «De nærmeste» skal vises i langfilmseksjonen, får Tøndel selskap av kreftene bak Det sporadiske filmkollektivet. Bidraget deres bærer tittelen «Oslos rose» og skildrer et kafémøte utenom det vanlige.

Short Cuts-programmerer Kathleen McInnis mener hun har sikret seg to sterke norske kort.

Fakta

Filmfestivalen i Toronto

- Disse to svært forskjellige filmene har to ting felles som vi liker veldig godt her på TIFF: Tydelig regissørvisjon og minneverdige skuespillerprestasjoner pakket inn i god visuell storytelling, sier hun til NTB.

Spillefilmplaner

Tøndel – som nevner inspirasjonskilder som Noah Baumbach, Jill Soloway, Ruben Östlund, Joachim og Lars von Trier – er bare så vidt i gang.

- Ambisjonen på sikt er å lage spillefilm, noe jeg håper skjer om ikke altfor lenge. Jeg skal snart til København for å være med på Nordic Talents, hvor min er en av 15 ideer som skal «pitches».

I mellomtida er han såre fornøyd med å ha fått med rutinerte Trine Wiggen foran kamera i «Fuglehjerter» – kjent som «Bird Hearts» i canadisk sammenheng.

- Jeg sendte rett og slett manuskriptet og en beundringsmail og spurte – «Vær så snill å stille opp, for vi trenger deg!» Det gjorde hun – for en bitte liten, symbolsk sum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.