*Nettavisen* Nyheter.

Opera til folket – med mamma i drag

I Riksteatrets operaforestilling Viva la mamma spiller en av Norges beste tenorer, Espen Langvik, mammaen selv - og ikler seg drag landet rundt hver kveld. Foto: Jörg Wiesner / Riksteatret (NTB Tema)

Riksteatret sender ut opera på landeveien. En tilfeldighet, når den nybakte teatersjefen kommer rett fra Den Norske Opera?

21.08.15 15:53

(Kultur): – Ja, sier Tom Remlov med en latter, og forklarer at en operaoppsetning tar så lang tid å planlegge, at dette var gjort for lengst før han tiltrådte. Og det selv om «Viva la mamma» er rene lommeoperaen – med «bare» syv sangere og seks musikere fra Operaen, samt en Det Norske Teatret-skuespiller attpå.

– Det er et format som lar seg flytte på, og som det er mulig å få plass til dit vi skal, sier han til NTB om oppsetningen, som har turnépremiere i Nordfjordeid 26. august.

Ellevilt

«Viva la mamma» den føyer seg pent inn i det Remlov har tatt som motto i sin nye stilling: «Det beste for de fleste».

– Når opera skal ut til alle, må den være tilgjengelig i formen. Dette er et verk valgt også for dem som ikke kan noe om opera, til og med for dem som kan tro de ikke liker opera, lokker han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eli Kristin Hanssveen er  temperamentsfull primadonna - til oppdaterte tekster av Knut Nærum. Foto: Jörg Wiesner / Riksteatret (NTB Tema)

For Gaetano Donizettis verk fra 1827 er blitt en ellevill operakomedie, der teksten er spisset til norske forhold og nåtid av ingen ringere enn Knut Nærum i samarbeid med Agnes Randers-Pehrson og den drevne regissøren Ivar Tindberg. Nærum har uttalt at dette «er en komedie med arier, like mye som det er en opera med vitser».

– Nærum har tydeligvis sans for kunstarten, sier Remlov, som ved selvsyn har kunnet konstatere «mammaens» appell da forestillingen først ble satt opp ved Operaen i vår, noe han var med på å beslutte i sin sjefstid der.

Stjernekamp-Eli

Om handlingen heter det at den temperamentsfulle primadonnaen, spilt av «Stjernekamp»-kjendis Eli Kristin Hansveen, og hennes sangerektemann gjør livet surt for alle. Når primadonnaens rival, den kraftfulle sangerinnemammaen – spilt av Espen Langvik som hver kveld sminker seg til operadonna – gjør entré er det duket for maktkamp og forvirring i den lille operatruppen.

– Vi må ikke ta for gitt at alle kan opera. Så hver kveld i forkant av forestillingen byr vi på en gratis innføring i verket så vel som operakunsten, lover Remlov potensielt operapublikum rundt i Norge.

Dette er hva man gjør i Operaen i Bjørvika, og ifølge Remlov er det «alltid fullt» – ja, smekkfullt.

Komisk talent

Det som for den nye Riksteatersjefen og eks-operasjefen er viktig, er at man med «Viva la mamma» sender en fullverdig opera ut på turné.

– Vi byr på verket slik det er ment, og i fullverdig utgave med førsteklasses solister, slik publikum har krav på. Der mange operaer er skrevet for store orkestre, skrev Donizetti også for mindre besetninger, og som i dette tilfellet, uten kor, sier Remlov, som også ser sitt snitt til å rose Espen Langvik i hovedrollen.

– Han er en av våre ledende tenorer, samtidig som han er en komiker av ypperste merke også! Som hans tidligere sjef er jeg imponert over hans skuespillerevner.

Turnépremieren blir i Nordfjordeid, «som seg hør og bør», ifølge Remlov:

– De er det eneste andre stedet i Norge som har et operahus. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.