Gå til sidens hovedinnhold

Ostekongen

Alderen har ikke stort å si med mindre du er en ost. Ostedisken på supern blir nærmest for en spøk å regne etter et besøk hos Serge Grandos nyåpna delikatessebutikk på Løkka.

GRÜNERLØKKA: Og nei, dette er ikke et forsøk på tekstreklame, men rett og slett en ærlig reportasje om mennesker som lever og ånder for kvalitet. Kvalitet som både smaker og lukter!

Ostefilosofi

I diskene til Serge og samboer Karina McGlade ligger sterke, lagrede oster og milde oster. Frankrikes svar på gamalosten - Epoisses og den milde, men likevel så smakfulle godbiten Beausac. Med hurtigmatkjeder og døgnåpne storkiosker på nesten hvert et gatehjørne nedover Løkka, kom Serge og Karina fram til at det var på tide å slå et slag for folks matvaner.
Dette handler ikke om snobberi. Det handler tvert i mot om å la folk få oppleve at mat av gode råvarer smaker best, sier han, og får hjelp av medarbeider Line Hansen til å illustrere sitt poeng. En bit god fransk pølse, og et lite stykke av osten Beasac, og undertegnede får et kort øyeblikk følelsen av å befinne seg i en slags gastronomisk himmel. Beasac er riktignok mild, men i forhold til den vanlige osten vi er vant med på frokostbordet i Norge er smaksopplevelsen mange ganger tydeligere.
Serges opprinnelige plan var å starte en liten bar i Thorvald Meyersgate som serverte ost og vin, men da han fikk avslag på søknaden om skjenkebevilling oppstod ideen om å lage en liten fransk ostebutikk som alternativ.
Navnet ga seg vel nesten selv. Den lille franske ostebutikken. Vanskelig å misforstå hva vi tilbyr, smiler ostefanatikeren bredt.

Ost til alt

Serge synes nordmenn er flinke til å prøve ut nye smaker, og er mer enn villig til å bistå ostefolket i deres søken etter den perfekte gastronomiske opplevelsen.
Slik jeg ser det bør man velge brød til ost- og vinkvelden framfor kjeks. Jeg ville også ha unngått å plukke med meg en tilfeldig utvalgt vin. For å sette sammen den optimale smaksopplevelsen bør du følge gode råd. Ta for eksempel osten Epoisses. En sterk ost, som krever rødvin med kraftig smak. Gjerne en Bourgogne! Til en annen type trenger du kanskje et spesielt syltetøy og litt dessertvin. Kombinasjonene er viktig for å fremkalle de gode smakene, sier Serge engasjert, mens han peker og forklarer bak ostedisken sin.
Man bør variere ostene litt i hverdagen. Ta med seg noen prøver til forkostbordet, og kanskje skeie litt ekstra ut i helgen. Ost er spennende, mener franskmannen, som har 13 års fartstid som beboer på Løkka.
En skulle kanskje tro at Frogner var et mer egnet sted for en ostebutikk, men jeg vil, og det mener jeg virkelig av hele mitt hjerte, at alle skal ha tilgang til de gode smakene. Håpet mitt er at dette blir et sted hvor folk kommer innom til hverdags også. Ikke bare lørdag formiddag når de skal arrangere middag på kelden. Vi smører baguetter du kan ta med deg på veien, frister han. Og når Serge Grando snakker om en baguett med ost og skinke; ja da snakker han etter all sannsynlighet om en baguett med vellagret ost og en spennende skinke.
Et lite tips til slutt. Franskmennenes gamalost, Epoisses, smaker aldeles fortreffelig. Klok av skade anbefales det imidlertid avisas lesere å aldri aldri glemme osten i bilen over natta. Lukta er langt ifra så god som smaken. Bon appetit!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis