Gå til sidens hovedinnhold

Østkanten, det er tid for breakdance!

Førstkommende lørdag braker det løs på Sjokoladefabrikken i Stockholmsgt. 12. Da møtes breakdancere fra flere land, og du er velkommen til å la deg imponere.

CODA OSLO INTERNATIONAL DANCE FESTIVAL ble opprettet som en stiftelse våren 2001 og arrangerte sin første festival høsten 2002. Festivalen varer frem til 12. oktober, og det er nok av imponerende og berikende arrangementer å velge mellom for alle. Breakdance er en naturlig del av CODA-festivalen.

Gå inn på www.codadancefest.no og se hele programmet! Her kan du også bestille billetter.

Billetter kr. 100,- pr. del eller kr. 150,- for hele kvelden.

På lørdag bør du få med deg break`ernes oppvisninger og ståhei på Sjokoladefabrikken på Rodeløkka. Det hele starter klokken 18, og da kan du ta med deg barn og de under 18. Frem til klokken 21 er nemlig arrangementet alkoholfritt.

Her får du se både veteranene i 40-årene og de unge up-and-coming stjernene. 5 skandinaviske breakere har fått velge seg fem europeiske eller amerikanske motstandere, som møtes til battles.

Det blir kvinnelige og mannlige breakere, verdensstjerner og nykommere, ulike stiler og uttrykk, og et knippe dansere med stor spennvidde. Arrangemantet er satt sammen av den norske breaker´en Christopher Diaz, og blir en severdighet.

Klokken 22 fortsetter det med klubb, DJs og jamsessions. Her vil det være åpent for spontan jamming og dansing.

Breakdance

Alle som synes det er spennende med noe annet enn polynese og låvedans burde definitivt ta turen Sjokoladefabrikken lørdag.

Breakdance er en relativt ny kunstart som opprinlig oppstod som gatedans i South Bronx, i New York City på slutten av 1960-tallet. Musikeren James Brown og hans hit "The Good Foot" sies å være en stor inspirasjonskilde for utviklingen av breakdance.

En annen viktig inspirasjonskilde var den legendariske Afrika Bambaataa. Han grunnla "The Zulu Nation", som er en sosial og politisk bevegelse med et mangfoldig engasjement. En hovedsak er troen på at samhold og hardt arbeid gjennom dans, musikk og kunst, er den beste måten å forandre samfunnsforholdene på.

På 70-tallet oppsto de første Breakdance Crews, grupper av unge mennesker som gjorde dansen til en livsstil. Danserne battlet mot hverandre, to breakere eller to crews danser og konkurrerer mot hverandre.

Battlen blir ofte avgjort av en dommer, men kan også avgjøres av publikum. Gjennom battles blir nye moves (triks, eller trinn) oppfunnet og etablert, ved at man skal overgå andre breakere eller crews med noe mer stilfullt, vågalt, eller originalt.

Opp gjennom 1980 og 1990-tallet nådde breakdance ut til stadig større grupper gjennom filmer og musikkvideoer. Breakdance-kulturen overlever i undergrunnsmiljøer verden over, og framstår i dag som en anerkjent, individuell og teknisk vanskelig dansestil.

Opplev de dyktige og inspirerende danserne. Kom alene, med kjærste, med barn eller venner. Dette er en av høstens store dansebegivenheter.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn