Gå til sidens hovedinnhold

Kaizers tar sjanser

Med en salig blanding av splitter ny musikk og gamle blinkskudd, sjarmerte Janove Ottesen og hans ompa-orkester et spent og feststemt publikum.

MIDDELALDERPARKEN: Det er nesten ingen som skjønner hva vokalisten i Kaizers Orchestra synger.

Men det gjør de ikke i Sverige, Danmark, Tyskland eller Nederland heller. Og der, som i Norge, er det keiserlige orkesteret «gysla» populære.

Selv skeptikere som skifter kanal når Kaizers blir spilt på radioen, blir uunngåelig sjarmert av tilstedeværelsen, rytmene, det teatralske og det uforklarlige trøkket disse velkledde herremennene byr på live.

Del på Facebook

Musikalsk tyngdepunkt

Til Middelalderparken hadde de med en drøss trommeslagere, strykere og blåsere. Scenografien er nostalgisk og tøff i uttrykket.

Kaizers var klare til å fortelle sine historier tonsatt i musikk, oljetønner ble banket rytmisk på og bandet så ut til å være i praktslag. Lyden var også god fra første anslag.

Den sjarmerende frontfigur og ubestridte kunstneriske leder, Janove Ottesen, skaper trygghet og lun tilstedeværelse og fikk raskt publikum i sin hule hånd. Min kvinnelige kollega bemerker da også at han ser ut "som en million dollar".

Albumene som smis i plateverkstedet til Kaizers har en sterk tendens til å suse inn på toppen av albumlistene, en bedrift de også gjentok med sin siste utgivelse, Violeta, Violeta Vol 1. Skiva er den første i en serie på tre album, hvor nummer to kommer ut i november.

Under torsdagens konsert urframførte de likegreit Vol. 2 i sin helhet. Et aldri så lite risikoprosjekt inneholdende ti nye låter på en snau time, men det fungerte. Låtene på Vol. 2 virker veldig tilgjengelige i sin rocka og melodiøse rettfremhet, og mye kan tyde på en ny bestselger.

Del på Facebook

Feststemt

Og dette nybrottsarbeidet får Kaizers gjøre overfor et spent, men takknemlig, feststemt og relativt tallrikt publikum. Av låtene fra det kommende albumet, er det den tunge, suggerende «Domino» som umiddelbart sitter best i minnet hos undertegnede.

Etter presentasjonen av Vol. 2, gjøres alt klart for kjente låter fra Kaizers tiårige karriere. Melodier og historier triller over scenekanten med sedvanlig musikalitet, oljetønnejuling, hardtslående rock, kabaretpønk, ompa og østeuropeiske elementer.

Med ferske hits som «Diamant til kull», «Hjerteknuser», og deretter gamle slagere som «Ompa til du dør» og «Maestro», med stor allsangseffekt, haler Kaizers Orchestra seieren i land på Øya.

Ps. Hele konserten vil gjøres tilgjengelig for streaming fredag.

FLERE ANMELDELSER FRA ØYAFESTIVALEN:

Grant Lee Buffalo: Humørfylte 90-tallshelter på Øya

Jens Carelius åpnet Øya 2011

Veronica Maggio: Partysvenske på gamle trakter

Kanye West lagde fest på Øyafestivalen

Lemâitre: Het elektronikaduo med fransk tilsnitt

Honningbarna: Honning til Øya-folket!

Fleet Foxes: Gikk fra varmt til kaldt på Øya

Kaizers Orchestra: Tok sjanser på Øyafestivalen

Real Ones på Øya: Jordnære bergensere

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021