Gå til sidens hovedinnhold

På tvers av landegrenser

Fredag 28. september åpnet utstillingen "på tvers av landegrenser" på Bredtveit kvinnefengsel. Utstillingen markerte avslutningen på kulturuka.

Bredtveit:Det er fredags morgen, og høyt tempo preger stemningen på Bredtveit kvinnefengsel. Gymsalen og kapellet er omgjort til vernissagelokalet. I kledd bunader og fargerike shelvar kamiz haster ansatte for å få ferdig siste rest før utstillingen skal erklæres for åpent. Matretter fra ti forskjellige nasjoner, laget i løpet av uka, utsmykker det uendelig lange matbordet. Bordene er prydet med blomster dekorert på japansk vis, og japansk smågodt. Som en del av vernisaget er også verdens største religioner, jødedommen, islam, kristendommen, hinduisme og buddhisme representert. Mens fjorårets tema for kulturuka var middelalderen, har årets arrangement "det flerkulturelle" som emne for framstillingen.
Jeg startet dagen med å lage havregrynsmaske, og legge det på ansiktet. Etterpå brukte jeg grovsalt som ansiktspeeling. Ser du disse tegningene på veggen, som for øvrig ble laget denne uka, disse er tegnet med kullstift. Det brukte jeg etterpå til å sminke øynene med for anledningen. Det jeg liker med fengselslivet er fraværet av bruk og kast mentaliteten som ellers gjennomsyrer samfunnet. Her bruker vi en penn til den er brukt opp, sier innsatt Bente Lyon, meget livlig med et åpent smil.
Hun beskriver ukas opplevelser som vellykket. Det å lage flagg var Lyons favorittaktivitet og den to timers lange taichien kom på siste plass.

Tillit til egen evne

Mange av dem som sitter inne har behov for et ankerfeste i livet, og bruker kirka aktivt her. Religiøse symbol er motivet for silketrykkene som vi lagde under årets kulturuke. Det er første gangen damene prøvde silketrykk. Det å mestre denne kunsten har bidratt til økt selvtillit for mange av dem som deltok på silketrykk. Siden denne aktiviteten ble så populær som den ble har vi planer om å fortsette med det. Vi kommer til å utstille det vi lager for salg, i vår butikk som ligger ved Oslo fengsel, sier verksbetjent, Britt Aas Torkildsen.
Innredningen og festpåkledning er en hyllest til de innsatte. De innsatte har vært med og lagd det som er utstilt og vi ansatte har stått for utsmykkingen av lokalet til utstillingsåpningen. Det er ment som en overraskelse for damene.

En tradisjon

Kulturuka er et fellesprosjekt for hele fengslet, blant annet kirka, biblioteket, fritidsverkstedet og skolen.
Vår aller første kulturuke arrangerte vi for ti år siden. Da var det en engangsbegivenhet. Så fant vi ut at det var på tide å bryte opp hverdagen. Vi startet på nytt for tre år siden. I dag kan vi trygt kalle begivenheten for en tradisjon, forteller bibliotekar, Liv Stensby.
Ukas sammensetning har gitt rom for å kunne utveksle mellom det å delta på aktiviteter og være publikum. Tilbudene bestod av ulike gruppeaktiviteter som hennamaling, matlaging, silketrykk, japanske blomsterkunst, Taichi og skoleaktiviteter. Konsert med Queendom og sigøynerdronningen Raja Bielenberg var blant årets høydepunkter.
Tanken bak uka har blant annet vært å skape et felles opplevelsesarena både for de innsatte og ansatte. Alle samarbeider om å skape noe sammen. Minst like viktig er å nyte sammen, avslutter Stensby.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud