Gå til sidens hovedinnhold

På vei ut i hele Norge

Igjen er det tid for barn i Nordre Aker å melde seg på kurs i Forskerfabrikken. Og snart blir det kurs for ungdom også.

Tåsen/Grefsen: Forskerfabrikken ble grunnlagt som en forening med ideelt formål i 2002 på initativ av Hanne S. Finstad, bosatt på Grefsen. Fra første dag ønsket Forskefabrikken å utvikle et fritidstilbud til barn rundt forskning og teknologi. Forskerfabrikken skulle vise barn at forskning er gøy. Våren 2002 ble det kun arrangert to kurs, men det ble raskt flere og interessen var stor. I dag arrangeres rundt 24 kurs årlig i Oslo. Videre hjelper Forskerfabrikken til på Sommerskolen til Utdanningsetaten i Oslo kommune. De holder også kurs for lærere i barne- og ungdomsskole. Dessuten er de med og arrangerer forskerkurs i Rogaland, Bergen, Tromsø, Porsgrunn og på Ås. Foreningen har fått 31 medlemmer.

Brenner for forskning

Det er ingen overdrivelse å si at Hanne S. Finstad brenner for at barn skal interessere seg for forskning. Hun vil at fordypning i naturfag skal være en like naturlig del av fritiden som idrett og kultur. Og hun tar stadig store sprang på veien mot å komme dit.
-Våre evalueringer viser at 90 prosent av alle som går på kurs, ønsker flere tilbud. Og det stopper ikke der. Også ungdom ønsker å fordype seg i forskning på fritiden. Derfor utvikler vi nå Forskerfabrikken Ungdom. Barn og unge blir motivert til å lære mer om forskning ved å delta på Forskerkurs hvor de får gjøre spennende eksperimenter og møte forskere. Våre kursledere holder til daglig på med hovedfag eller doktorgrad, og finner inspirasjon i å formidle forskning til barn på kveldstid, forteller hun.

Støtte av bydelen

Hanne bor i bydelen, og det er her det hele startet. Hun har da også solide lokale medspillere. Vitensenteret ved Teknisk Museum er med og sprer kunnskap over hele Østlandet. Forskjellige instanser ved Universitetet er med som medlemmer og støtter arbeidet entusiastisk. Og Bydel Nordre Aker er den eneste bydelen i Oslo som spytter i to hundre kroner til hvert barn som deltar på kurs, for å holde kursavgiften nede. Ingen tvil om at Forskerfabrikken føler at de blir satt pris på i eget nærområde.
-Bydelen fortjener skryt. De har gjort Forskerfabrikken til en del av Juniorklubben, det setter vi stor pris på, sier Hanne S. Finstad.

Startet på Nordberg

Første forskerkurs for barn gikk av stabelen på Nordberg for fem år siden. Hanne brukte egen garasje som lager for rekvisitter. Kurset ble en suksess, ungene ville lære mer om både fysikk og kjemi og biologi. De syntes det var moro å få prøve seg i hvit frakk, og å lære hvordan de kunne isolere DNA fra hvitløk og andre avanserte prosesser. Her var det ikke bare de med store teoretiske kunnskaper som lyktes og koste seg. Fabrikken er så praktisk lagt opp at alle opplever spenning og mestring, uansett forkunnskaper. Unger fra hele Nordre Aker meldte seg på. Siden har Forskerfabrikken spredd seg fra bydel til bydel, og videre ut i landet. Ennå jobber ingen med dette på heltid. Grunnlegger Hanne bruker fortsatt mye av sin arbeidsdag på å skrive lærebøker for barn og unge i realfagene hun er så glad i. Men Forskerfabrikken opptar stadig mer av hennes tid. Måler er å jobbe som fabrikksjef på heltid, og at hele Norge skal ha et tilbud om forskning på fritiden for barn og unge.

Tåsen og Grefsen

Men akkurat nå er det kurs på Tåsen og Grefsen som gjelder. Her er det ledige plasser fortsatt. På Tåsen starter kurskveldene 27 februar, mens kursene på Grefsen starter opp dagen etter, 28. februar. Kursbeskrivelse finner man på internett, på Forskerfabrikken.no. Også i april blir det kurs i bydelen for samme aldersgruppe, altså barn i femte til syvende klasse. Hver deltaker får egen hvit forskerfrakk og vernebriller. Kurslederne er entusiastiske hovedfagstudenter fra UiO. De har en leken tilnærming til denne jobben, men leker ikke! Forskerfabrikken tas seriøst. De samarbeider med Utdanningsetaten i Oslo kommune og skal være med på å etterutdanne lærere. Dessuten er Forskerfabrikken med på å arrangere sommerskolen. Et fantastisk tilbud som er skikkelig påkostet og likevel gratis for brukerne. Forskningsrådet støtter også Forskerfabrikken, mange er bekymret for mangelen på kunnskap om realfagene blant norske barn, og mange vil hjelpe dem som virkelig gjør noe praktisk i riktig retning.
-Det som driver meg er at dette er moro, sier Hanne. Hun får masse respons fra barn og foreldre. Til tider har hun hatt lyst til å slutte fordi jobben tar så mye tid og fordi hun lenge måtte glemme å ta ut lønn. Det hele lignet veldig på å starte en bedrift, selv om dette er en forening.
-Jeg så et behov, og hadde lyst til å gjøre noe. Det har kostet mye tid og innsats, men vi opplever at vi begynner å bli en ressurs for norsk skole, og at vi kan spille en rolle på riksplan, avslutter en optimistisk forfatterinne og fabrikksjef.
Fabrikksjef Hanne S. Finstad feirer femårsdagen for Forskerfabrikken. Hun er utdannet dr. philos fra Universitetet i Oslo med forskningserfaring fra kreft og bioteknologi. Hun har jobbet med forskningsformidling mot ulike målgrupper siden 1997. Ved siden av å lede Forskerfabikken, skriver hun faglitterære bøker for barn og ungdom.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021