RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rjukan-Notodden blir en del av verdensarven

Vemork kraftstasjon ved Rjukan i Telemark ble bygd av Norsk Hydro, og sto ferdig i 1911. Under andre verdenskrig satte tyskerne i gang med tungtvannproduksjon her. Vinteren 1943 saboterte Kompani Linge tungtvannsproduksjonen, men etter kort tid startet tyskerne opp produksjonen igjen. Lokalene huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum.
Vemork kraftstasjon ved Rjukan i Telemark ble bygd av Norsk Hydro, og sto ferdig i 1911. Under andre verdenskrig satte tyskerne i gang med tungtvannproduksjon her. Vinteren 1943 saboterte Kompani Linge tungtvannsproduksjonen, men etter kort tid startet tyskerne opp produksjonen igjen. Lokalene huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum. Foto: Marianne Løvland (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Rjukan og Notoddens industrihistorie kom søndag inn på UNESCOs verdensarvliste. - Fantastisk, sier klima og miljøminister Tine Sundtoft.

UNESCOs rådgivende organ ICOMOS behandlet søndag søknaden fra Telemark fylkeskommune i den tyske byen Bonn. UNESCOs verdensarvliste omfatter steder som har enestående betydning for menneskeheten og bør bevares.

Det var Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan som var utgangspunktet for søknaden.

– Dette er en stor dag for Telemark. Det er en ære og et kvalitetsstempel som gir store muligheter, sier en glad og stolt fylkesordfører i Telemark, Terje Riis-Johansen (Sp).

Han tror verdensarvstatusen vil føre til flere turister og flere arbeidsplasser.

– Dette gir betydelige ringvirkninger i fylket. Det gjør oss attraktive som reisemål over hele verden og viser at vi får det til i Telemark. Det er et internasjonalt kvalitetsstempel på vår stolte industrihistorie, sier fylkesordføreren.

– En stor dag

Ordførerne i Notodden, Tinn og Vinje – Jørn Christensen (H), Steinar Bergsland (H) og Arne Vinje (SV) – sier i en pressemelding at de er både stolt, begeistret og rørt.

– En status som gir et godt utgangspunkt for økt satsing på stedsutvikling i kommunene, og økt fokus på vår felles vertskapsrolle, forteller ordførerne.

De sier de vil arbeide for at statusen bidrar til enda større samhandling i verdensarvstedet Rjukan – Notodden.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) var raskt ute å gratulerte, og sier dette er fantastiske nyheter for Norge og Telemark.

– Nå er det vedtatt at vår industriarv skal tas vare på for framtidige generasjoner. Verdensarvstatus åpner også for ny næring og arbeidsplasser i regionen. Jeg har tro på at Telemark griper muligheten de dermed har fått. Nå vil vi vise at vi kan verne kulturarven samtidig som vi legger til rette for verdiskaping, sier Sundtoft.

Eksklusiv liste

På den eksklusive listen finnes blant annet verdenskjente områder som Grand Canyon, Galapagosøyene og Yellowstone nasjonalpark. Rjukan – Notodden blir Norges åttende verdensarvsted. Andre norske på listen er Urnes stavkirke, Bryggen i Bergen, Bergstaden Røros, Bergkunsten i Alta, Vegaøyan og Vestnorsk fjordlandskap.

Norge har dessuten fire målepunkter på den flernasjonale Struvemeridianen som står på listen. Meridianen går fra Hammerfest til Svartehavet.

Å bli innskrevet på listen over verdens kultur- og naturarv gir verken en sum penger eller medfører noen form for umiddelbare goder. Berømmelsen kan imidlertid gjøre at reiselivet får øynene opp for slike steder.

UNESCOs rådgivende organ ICOMOS behandlet søndag morgen søknaden fra Telemark fylkeskommune i den tyske byen Bonn. UNESCOs verdensarvliste omfatter steder som har enestående betydning for menneskeheten og bør bevares.

Det er Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan som var utgangspunktet for søknaden.

Å bli innskrevet på listen over verdens kultur- og naturarv gir verken en sum penger eller medfører noen form for umiddelbare goder. Berømmelsen kan imidlertid gjøre at reiselivet får øynene opp for slike steder.

Artikkelen fortsetter under bildet

 Grønvollfoss kraftverk ved Tinnelva i Notodden. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Forandret Norge

På begynnelsen av 1900-tallet var kunstgjødselproduksjonen basert på en norsk oppfinnelse, på norsk vannkraft og utenlandsk kapital. Det framstår som det best bevarte eksempelet i Norge på den andre industrielle revolusjon, hvor en brukte elektrisk kraft for industriproduksjon. Dette skiftet bidro til å forandre Norge og var en del av grunnlaget for et moderne velferdssamfunn.

Verdensarvkomiteen behandlet i alt 38 søknader fra potensielle verdensarvsteder. 18 av søknadene var anbefalt av Unescos rådgivende organer. Rjukan-Notodden var en de anbefalte søknadene.

Sundtoft gratulerer Rjukan og Notodden

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) gratulerer Rjukan og Notodden etter at verdensarvkomiteen søndag vedtok å plassere Rjukan-Notodden industriarv på UNESCOs verdensarvliste.

– Dette er en stor dag og fantastiske nyheter for Norge og Telemark. Nå er det vedtatt at vår industriarv skal tas vare på for framtidige generasjoner. Verdensarvstatus åpner også for ny næring og arbeidsplasser i regionen. Jeg har tro på at Telemark griper muligheten de dermed har fått. Nå vil vi vise at vi kan verne kulturarven samtidig som vi legger til rette for verdiskaping, sier Sundtoft.

UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv inneholder områder eller objekter som er av uerstattelig kultur- eller naturverdi. På Verdensarvkomiteens møte i Bonn ble det i dag bestemt at Rjukan-Notodden industriarv tas opp på den eksklusive listen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere