Roskilde venter 135.000 musikkelskere

ROSKILDE starter i dag, onsdag 1. juli.

ROSKILDE starter i dag, onsdag 1. juli. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Rekordmange nordmenn i år.

01.07.15 10:16

Av Helle Høiness, NTB

(Kultur): Roskilde Festivale er utsolgt i år, med unntak for muligheten til å sikre seg éndagsbillett enkelte av dagene, og det er ventet omkring 135.000 gjester til den enorme dyrskueplassen med 8 forskjellige scener.

Bysamfunn på 30 minutter

- Det er helt fantastisk å oppleve en så festlig energiladning når vi åpner campingområdene. Jeg slutter aldri med å la meg overraske av å se hvordan menneskene forvandler de tomme jordene til et bysamfunn på en halvtime, sier festivalens talsperson Christina Bilde.

De ivrigste inntok festivalområdet allerede lørdag. I dagene fram til onsdag, når selve hovedfestivalen åpner, har det vært oppladning med sosiale aktiviteter, festing og konserter på en rekke mindre scener.

Mange vil nok også markere at det i år er 15 år siden den tragiske natten da ni personer døde under en Pearl Jam-konsert.

INNTAR SCENEN: Pharrell Williams er klar for Roskilde. Foto: ((Foto: P.M. Ken/EMI))

Pharrell onsdag

Hitprodusenten Pharrell Williams er høydepunktet åpningsdagen onsdag på den oransje hovedscenen.

I tillegg er det nok veldig mange som gleder seg til å se svenske Bob Hund, Oasis' Noel Gallaghers nye band Higflying Birds og amerikanske The War On Drugs. Og ikke minst det norske kristiansandsbandet Honningbarna, som skal opptre på Roskilde for andre gang i bandets karriere.

Og selvfølgelig Paul McCartney.

Mange lojale fans, både nordmenn og andre, har tatt reisen kun for å se ham. Neste konsertsted, på turnélisten til Beatles-legenden, er på arenaen på Fornebu utenfor Oslo tirsdag, noen få dager etter.

Tidligere klare enn før

- Vi har slitt for å få spilleplanen klar, og det lyktes oss å få puslespillet på plass tidligere enn noen gang. Vi har flyttet festivalen et døgn fram, og en av årsakene til det er at vi ønsker å slutte med full knall på alle scener, inntil solen står opp søndag morgen. Og her er jeg sikker på at navn som Paul McCartney, Nicki Minaj, Dixon, Jamie XX og Africa Express på hver sin måte vil få festivalplassen til å koke siste kvelden, sier Anders Wahrén, som er ansvarlig for festivalens musikkprogram.

Nytt av året er nemlig at hovedprogrammet er forskjøvet en dag, slik at man begynner allerede onsdag og slutter lørdag, mot tidligere søndag.

Kygo spiller inn nytt materiale og får en hektisk festivalsommer. Foto: Rich Fury (AP) (NTB Tema)

Kygo lørdag

Foruten Honningbarna på onsdag i tillegg til Electric Eye, får vi se Susanne Sundfør og Enslaved fredag. Lørdag spiller r DJ-en Kygo og Spidergawd, der flere av medlemmene har en fortid i Motorpsycho.

Boren, Farao, Fay Wildhagen, Smerz og $ushi x Kobe har stått på scenen i dagene under oppvarmingen mot onsdagen.

Roskilde-festivalen har et voldsomt omfang. Mer en 170 forskjellige artistnavn skal opptre. Det er et stort kunstprogram i tillegg til at det er over 100 forskjellige serveringssteder.

Og naturligvis har festivalen som startet på 1970-tallet, en grønn og forsøksvis bærekraftig profil der man satser på økologi, gjenbruk og resirkulasjon av mest mulig. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.