Gå til sidens hovedinnhold

Samefesten midt i byen

Savnet etter Oslo- samer under Samisk Vinterfestival i Kubaparken var påtagelig tidlig lørdag ettermiddag. Men så snart skumringen begynte å melde seg, flokket stadig flere seg rundt bålet i den røykfulle lavvuen.

CUBA: Det sies at Oslo er det fylket med flest utflyttede samer, men hvor er alle sammen, undret Ann-Mari Andersen spøkefullt i den romslige lavvuen plassert utenfor Pavilion ved Kuba, der hun akkurat hadde avsluttet lørdagens joikeverksted for barn.

Og det var som om ordene hennes ble hørt, for rett etter begynte samer og andre osloborgere å finne veien inn på området, hvor det ble lokket med ekte spåmann, populærjoik og fotokunst.


Samisk kjendis

Hovedtrekkplasteret var den samiskættede fotografen Per Heimly, som ble hedret som en romantiker av konferansieren. Kjendisfotografen stiller ut bilder inne på Pavilion i forbindelse med festivalen som varer ut denne uken. Bildene som stilles ut er i stor grad motiver fra landskap der samer har hatt sitt virke opp gjennom historien.

Spådommer og kaffgrut

Kaffespåing er en samisk tradisjon, og under vinterfestivalen lørdag var det mange som fikk framtiden lest i bunnen av kaffekoppene.

Det er litt som en selskapslek, og det er både framtid og fortid som blir lest i kaffegruten, forteller Mari Helander.

Det går ut på å tolke symboler som tilkjennegir seg i kaffegruten. De forskjellige symbolene gir forskjellige meninger, og det er forbausende riktig ofte! Men det er viktig at man spår med fornuft, og at man ikke forteller om død, selv om man ser det, smilte hun lurt til Lokalavisens utsendte.

Festivalen er fortsatt i gang, og mer informasjon finnes på www.samiskvintefestival.com.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud