RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VIL ENDRES: Jan Olav Saywer og Kelly Cathrin Haugan er to av de medvirkende i dokumentaren Pøbler. Filmen ble presentert i Haugesund mandag.
VIL ENDRES: Jan Olav Saywer og Kelly Cathrin Haugan er to av de medvirkende i dokumentaren Pøbler. Filmen ble presentert i Haugesund mandag. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Sårbare pøbler på jakt etter det vanlige livet

Jan Olav og Kelly datt ut av skolen og var på full fart mot et passivt liv på støtte fra Nav. Så fikk de muligheten til å bli pøbler.

Haugesund (NTB): - Dette er halvannen time med mye følelser og vanskelige livsvalg, så kan «Pøbler» også gi deg noen nye tanker om hva kunnskapsdebatten burde handle om, sier regissør Kari Anne Moe om dokumentarfilmen som har premiere fredag

Vil bli kjendis

En av tre ungdommer faller ut av videregående skole. Etter mange år utenfor systemet ble Jan Olav og Kelly pøbler for å komme tilbake og inn i arbeidslivet. Tiltaket hvor langtidsledig ungdom gjennom seks uker skal få troen på sine positive sider i stedet for de negative, er vanskelig å komme inn på, og ikke alle fullfører. Målet i den andre enden er jobb og en ny tilværelse.

– Jeg ville bli kjendis og sa ja da jeg ble spurt om å være med i film. Og jeg er meg selv, jeg er Jan Olav Saywer, den beste stjerna, sier 24 år gamle Jan Olav til NTB.

PØBLER: Kelly Cathrin Haugan og Jørgen Sundfær fikk en ny sjanse gjennom Pøbelprosjektet som støttes av Kronprinsparet fond og filmen laget av Kari Anne Moe.

Ute fra fengsel etter straff for vold og rus var 24-åringen motivert for å endre livet. Mye står på spill, og han vil ha en annen retning. Lite skolegang, dysleksiplager og dårlig selvtillit fører ham til Pøbelprosjektet. Sammen med en gruppe skal livet endres, men det viser seg vanskelig.

– Jeg tenkte at ved å bli med i filmen så kunne det hjelpe meg selv, men også andre som så filmen, sier Kelly, som i likhet med Jan Olav nå skal reise rundt i Norge for å presentere filmen for ungdommer.

En vekker

Kari Anne Moe ble for alvor lagt merke i 2012 med dokumentarfilmen «Til ungdommen».

Midt i arbeidet med å fortelle om politisk bevisste ungdommer, skjer terrorangrepet på Utøya, noe som skulle forandre hele filmen.

Også denne gang har den tidligere SV-politikeren ungdom som tema. Så mange som en tredel av norsk ungdom faller ut av skolen, og mange kommer aldri videre. De havner i sofaen og tror ingen har bruk for dem. Hver dag i seks uker filmet de klasserommet med deltakerne på kurset og fulgte opp enkelte av dem i et helt år etterpå. Nå håper hun filmen vil være en vekker, særlig for dem som er ansvarlig for skolevesenet.

Føler seg dumme

– Jeg valgte å lage film om pøbelprosjektet, for der er det vekt på å se den enkelte. Jeg tror det er mange lærere i skolen i dag som gjerne vil se, men de står med monsterplaner og så mye de skal gjennom på kort tid at veldig mye går tapt på veien. Jan Olav og Kelly greier å si noe om hva dette er, sier Moe.

DROPPET UT: Jan Olav Sawyer har sterk dysleksi og droppet ut av skolen for en kriminell levevei. Nå er han på vei tilbake på rett spor.

Hun er kritisk til prestasjonsskolen og det enorme presset som legges på skolebarna allerede fra ung alder.

– Det at mange barn og ungdommer går rundt og føler seg dumme er jo dumt for hele samfunnet. Da risikerer vi både å få et fattigere samfunn og et farligere samfunn, for da blir folk sinna, sier regissøren videre. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere