Sier kona nei, kan det bli fatalt for Danmarks krimkonge

KAPRER DET NORSKE BOKMARKEDET: Jussi Adler-Olsens siste bok «Den grenseløse» handler fra Bornholm.

KAPRER DET NORSKE BOKMARKEDET: Jussi Adler-Olsens siste bok «Den grenseløse» handler fra Bornholm. Foto: Lise Åserud (NTB SCANPIX) (NTB Tema)

- Er det noe hun ikke liker eller forstår, får jeg det travelt, sier Jussi Alder-Olsen.

16.03.15 12:27

(Kultur): Denne uka foreligger bok seks i serien om Avdeling Q på norsk. I «Den grenseløse» henter Jussi handlingen fra Bornholm i Østersjøen.

Avdeling Q må løse en 17 år gammel drapssak, der en ung kvinne blir funnet drept hengende i et tre.

- Jeg har et prosjekt om at vi skal hele Danmark rundt i bøkene om Avdeling Q. Slik får lesere i alle landene bøkene blir utgitt vite at Danmark er et land som består av en masse øyer, som ikke er så stort, mens om likevel har et stort mangfold, sier Jussi Adler-Olsen til NTB.

I Mørcks fotspor

Bornholmerne har allerede stolt tatt imot «Den grenseløse», som kom på dansk i fjor høst. På kort tid er det opprettet egne turer i Carl Mørcks fotspor på Bornholm. Mørck er den utradisjonelle sjefen for Avdeling Q, avdelingen for uoppklarte saker som holder til i kjelleren i politihuset i København. Som forfatteren bor Mørck i Allerød.

– Carl er en stor del av meg. Jeg heter egentlig også Carl, og er den lette og sjarmerende delen, sier Jussi med sitt sedvanlige glimt i øyet.

– Men så har han jo også en mørk side. Den har Carl etter en mann jeg traff en gang som var drapsmann og het Mørck til etternavn.

Drapsmannen møtte seks år gamle Jussi på et psykiatrisk sykehus der hans far var overlege. Unge Jussi løp inn og ut på avdelingene der hans far jobbet, og kunnskapen han der fikk, har han hentet med seg inn i forfatterskapet. Det er ganske spesielle karakterer han skriver om.

HJEMME: Jussi Adler-Olsen skriver aller best med kona som tilskuer. Foto: Marte Christensen (NTB SCANPIX) (NTB Tema)

Kreativt rom

NTB møter den svært vennlige dansken i skrivestuen han har innredet i en stor murvilla i Allerød nord for København. Her har systematikeren, som er kjent for sine gode plott, ikke overlatt noe til tilfeldighetene. I kjelleren er et serverrom med sikkerhetskopier, et brannsikkert lager med utgaver av alle bøkene på ulike språk – og et utall scrapbooks. I første etasje er det en resepsjon med en imponerende samling av samtlige 1.003 utgaver av hans bøker. På loftet har musikeren Adler-Olsen sitt eget lydstudio, og en bilbane han lar gjestene leke seg med. Huset har også et anneks der journalister kan overnatte dersom deadlinen er slik at de ikke når flyet hjem.

HER FÅR DU:12 gode krimtips til påske

Det viktigste rommet ligger i annen etasje. Det er her Jussi har sin skrivepult, og det er her hans kone Hanne sitter og maler.

– Hele rommet er et kreativt miljø. Når Hanne er flittig, må også jeg være det, sier Jussi, som understreker hvor viktig det er for ham å kunne sitte og skrive i samme rom som den han holder aller mest av.

– Her oppe sitter jeg en fire-fem måneder i året og skriver. Hanne får et kapittel om dagen når jeg har kommet til kapittel 35. Så skriver jeg de siste ti kapitlene, mens hun på 35 dager leser og gir kritikk. Det kan være veldig fatalt hvis det i første kapittel er en person hun ikke forstår eller bryr seg om. Da får jeg det travelt, sier Jussi.

SELGER MEST: Jussi-Adler Olsen og kona Hanne har et tett samarbeid. Foto: Marte Christensen (NTB SCANPIX) (NTB Tema)

12 millioner bøker

Jussi Adler-Olsen er i dag Danmarks mestselgende krimforfatter. Han er oversatt til 42 språk og har solgt 12 millioner bøker. Men suksessen kom først midt i livet. Adler-Olsen debuterte først som 47-åring med thrilleren «Alfabethuset». Han har alltid visst at han kan fortelle historier, men det var så mye annet han ville gjøre før han begynte sin forfatterkarriere. Han har blant annet studert medisin og filmvitenskap, eid et tegneserieantikvariat og har hatt sitt eget forlag.

Det var først med bøkene om Avdeling Q at forfatterkarrieren tok helt av. Den første boka om Avdeling Q – «Kvinnen i buret» kom i 2007.

Nå er han i gang med bok sju – denne gangen er det Carl Mørcks assistent Rose som får hovedrollen, mens det tredje medlemmet av Avdeling Q, Assad, får sine hemmeligheter avslørt i bok åtte.

– Så er det Carls tur i bok ni. Vi kommer inn i hodet på dem. Der har vi ikke vært før. Så må det hele ende med en symbiotisk enhet og kanskje litt fyrverkeri i bok nummer ti, sier Jussi Adler-Olsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.