Simon skinner mer enn Sting

STING OG PAUL SIMON

LEGENDER: Sting og Paul Simon - legender for hver sin generasjon, for første gang sammen.

LEGENDER: Sting og Paul Simon - legender for hver sin generasjon, for første gang sammen. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

På scenen rager Sting hodet høyere enn Paul Simon. Men som artist er det Simon som ruver høyest av de to.

20.03.15 10:50

Anmeldt av Leif Gjerstad. Få mer fra Leif på leffeslab.com

På scenen rager Sting hodet høyere enn Paul Simon. Men som artist er det Simon som ruver høyest av de to.

At to så store ikoner som Paul Simon og Sting drar på turné sammen kan høres ut som et eventyr, og er det sikkert også. Om en konsert med de to er bedre enn å høre dem hver for seg, er likevel ikke like sikkert. I Oslo Spektrum torsdag satt vi i hvert fall igjen med den litt splittede følelsen. På det aller beste utrolig bra, for det aller meste klart godkjent, men ved et par anledninger opplevdes konserten også litt anstrengt og konstruert.

Veldedighetskonsert

Idéen om felles turné ble født da de to tidligere naboene ble spurt om å delta på en veldedighetskonsert i New York. I stedet for at Paul Simon og Sting framførte hver sin sang, tok de "The Boxer" og "Fields of Gold" sammen.


HØFLIGE KARER: Sting og Paul Simon hilser før første låt. Foto: Heiko Junge ( NTB scanpix)

Det gikk et sus gjennom publikum da de entret scenen sammen, og de hevder selv at de kjente magien strømme gjennom dem. Det ga mersmak og har nå resultert i en turné som i fjor vinter spilte seg gjennom USA og denne vinteren har fortsatt i Australia og nå Europa.

Smart konsept

Torsdag var turen kommet til Oslo Spektrum, og med to band og totalt 15 musikere i ryggen gled de nokså friksjonsfritt fram og tilbake mellom hverandres kataloger og karrierer. De startet og avsluttet sammen, mens de derimellom hadde to runder hver på egen hånd. Og for at overgangene mellom soloavdelingene skulle gli bedre, ble de markert med enda en låt sammen. Tidlig i settet "Mrs Robinson", midtveis i seansen "Fragile" og ved siste bytte "The Boxer". Sistnevnte for øvrig i et nesten akustisk nedstrippet arrangement, før musikerne gradvis falt inn og ga låten en majestetisk oppdrift.

ROCKER FREMDELES: Paul Simon still going strong i en alder av 73. Foto: Heiko Junge ( NTB scanpix)

Låtskriver deluxe

Det tredelte konseptet er sjenerøst i den forstand at det lar oss betrakte begge hver for seg - og sammen. Og i den grad man skal lage en kunstig konkurranse mellom dem, sto Paul Simon torsdag fram som den klare vinneren.

En grunn til dette er at låtskriveren Paul Simons katalog skinner klarere enn Stings. Musikken er mer raffinert og stikker dypere, og med et utsøkt band som elegant fulgte Paul Simon på hans myke ferd gjennom sitt opprinnelige folkrocklandskap beriket med livlige afrikanske rytmer, er det vanskelig å ikke bli fascinert.

Vi ble overveldet da han for tre år siden framførte "Graceland"-albumet i sin helhet, og vi ble like overveldet da vi hørte tittelkuttet torsdag. Men for Paul Simon må det betraktes som en styrke at den langt nyere "Dazzling Blue" i sin rolige og varsomme tapning blir husket som et av kveldens høydepunkter.

Og, selvsagt, med en acapella-start av "Diamonds on the Soles of Her Shoes" før de afrikanske elementene tok den til himmels og la veien klar for en like ekstatisk You Can Call Me Al". To sikre vinnere på tampen av kvelden.

Energisk flørt

Mens Paul Simon dyrker den subtile antydningens kunst, baserer Sting seg mer på energi. "So Lonely" var både skarp i kantene og røft rockete i uttrykket, og sammenliknet med Simon bruker han stemmen mer. Han dyrker fram en dramaturgi som i den gamle Police-låten "Message in a Bottle" og etterfølgende "The End of the Game" bygger gradvis opp mot klimaks. Han er også mer "rock" enn Simon, i den forstand at de (heldigvis ikke altfor mange) lange soli vi fikk i løpet av kvelden, stort sett kom i Stings avdeling.

Men også den 63-årige briten kan trå mer varsomt, og "Fragile" var like vakker skjør som tittelen antyder, mens arabisk-flørten i "Desert Rose" funket ypperlig i sin slepne, eklektiske framdrift. Kanskje kveldens beste fra Sting, i skarp konkurranse med den lettbeinte og luftige reggaeversjonen av "Englishman in New York".

Sting priser Simon

Som scenepersonligheter er ingen av de to blant de ypperste, men de spredte likevel en varm stemning i salen. Men mens Sting uttrykte sin beundring for Paul Simon og omtalte han som "sin lærer", kvitterte aldri Simon.

Tvertimot fleipet han sarkastisk om duoformatet, som noe han hadde prøvd før. Og som han visste ikke funker i lengden. Og litt symbolikk kan vi kanskje også lese inn i det at mens Sting spiller en Simon-låt ("America") i sin siste soloavdeling, velger Simon heller å spille to "fremmede" låter, av Junior Parker og Chet Atkins.

Men selv om det muligens var litt ujevn match, sto de elegant fram som en superduo i de fire siste felleslåtene. Først "Cecilia" som svinger deilig mykt, før Stings klaustrofobiske mesterverk "Every Breath You Take" fyller hvert hjørne av salen med kjærlig gjensynsglede.

Slik sett var kanskje siste punktum etter nærmere tre timer, duoens akustiske kassegitarversjon av Everly Brothers-låten "When Will I Be Loved?" unødvendig. Svaret hadde de 6800 tilskuerne allerede gitt dem.

SE BILDENE FRA KONSERTEN HER:

Dette spilte Paul Simon og Sting i Oslo Spektrum:

Paul Simon og Sting:

1. Brand New Day (Sting)

2. The Boy In the Bubble (Simon)

3. Fields of Gold (Sting)

Sting:

4. So Lonely (The Police)

5. When the World Is Running Down, You Make the Best of What's Still Around (The Police)

6. Englishman in New York (Sting)

7. Driven to Tears (The Police)

8. Walking on the Moon (The Police)

Paul Simon & Sting:

9. Mrs. Robinson (Simon & Garfunkel)

Paul Simon:

10. Fifty Ways to Leave Your Lover (Paul Simon)

11. Dazzling Blue (Paul Simon)

12. Graceland (Paul Simon)

13. Still Crazy After All These Years (Paul Simon)

14. Me and Julio Down by the Schoolyard (Paul Simon)

Paul Simon & Sting:

15. Fragile (Sting)

Sting:

16. America (Simon & Garfunkel)

17. Message in a Bottle (The Police)

18. The Hounds of Winter (Sting)

19. The End of the Game (Sting)

20. Roxanne (The Police) og medley med Bill Withers "Ain't No Sunshine"

21. Desert Rose (Sting)

Paul Simon & Sting:

22. The Boxer (Simon & Garfunkel)

Paul Simon:

23. That Was Your Mother (Paul Simon)

24. The Cool, Cool River (Paul Simon)

25. Hearts and Bones (Paul Simon)

26. Mystery Train (Little Junior's Blue Flames)

27. Wheels (Chet Atkins)

28. Diamonds on the Soles of her Shoes (Paul Simon)

29. You Can Call Me Al (Paul Simon)

Paul Simon & Sting:

30. Cecilia (Simon & Garfunkel)

31. Every Breath You Take (The Police)

32. Bridge Over Troubled Waters (Simon & Garfunkel)

33. When Will I Be Loved? (Everly Brothers)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.