Gå til sidens hovedinnhold

Sivilisasjonskræsj på Deichmanske

I oktober vandaliserte Matias Faldbakken Deichmanske hovedbibliotek. I forrige uke var han invitert til lunsj for å forklare hvorfor.

HAMMERSBORG: I oktober i fjor var kunstner og forfatter Matias Faldbakken og stipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo Per Gunnar Tverrbakk i møte med Deichmanske bibliotek. Årsak.: et ønske om å vandalisere biblioteket.

Vandalisme

Vi foreslo at jeg på et gitt tidspunkt skulle komme opp på biblioteket, rive bøkene ut av hyllene, og la de ligge der i en haug, fortalte Faldbakken, da han gjestet hovedbibliotekets månedlige «boklunsj» forrige onsdag.

Bøkene ble revet ut fra henholdsvis reise- og etikkhylla. En bokskulptur, ble inngrepet kalt

Det er ikke akkurat dette man ønsker å foreslå for biblioteket. Vi skulle jo rote til systemet, foreta et vandalistisk inngrep i boksamlingen, fortalte Faldbakken.

Sivilisasjonskræsj

Men biblioteket sa ja på flekken, da de så dette som et godt utgangspunkt for å diskutere bibliotekets rolle og dets omstrukturering.

Det var særlig spennende for oss å se hvordan vi både kunne samarbeide med, og motarbeide biblioteket på samme tid, sa Faldbakken.

Bokskulpturen er en del av Per Gunnar Tverrbakks stipendiatprosjekt «Rom for innblanding» - hvor kunstnere produserer kunst utenfor de typiske kunstinstitusjonene som museer, gallerier og lignende.

Da er det kanskje på sin plass å spørre hvorfor akkurat biblioteket ble valgt?

At bibliotekets organisatoriske system blir punktert er som et ikonisk bilde fra historien. At biblioteket brenner er et klassisk uttrykk for sivilisasjonskræsj, som vi blant annet kjenner fra Alexandria og nazityskland, forklarte Faldbakken.

Fikk mange henvendelser

Selv om bøkene ble liggende i hauger på gulvet i to uker, var det fritt frem for bibliotekets brukere å låne dem.

Det var interessant å se hvordan bibliotekets brukere reagerte. De ansatte har fortalt at de fikk mange henvendelser i løpet av to-ukers perioden, sier Faldbakken.

En av brukerne skal blant annet ha begynt å sette bøkene tilbake i hyllene.

Forklaringen på den underlige omorgansieringen fikk brukerne i form av en lapp på veggen, som Faldbakken selv hadde skrevet.

«Det er litt uklart hva som har skjedd, men vi har fått beskjed av ledelsen om at det blir tatt hånd om snarest» sto det.

Et byråkratisk, avvisende svar, humrer Faldbakken.

Urørt og ukommentert

Men, hvorfor skrev dere ikke om om dette i oktober, tenker du kanskje nå? Vi lar Faldbakken selv unnskylde oss.

Jeg ville helst at prosjektet skulle få stå urørt og ukommentert - derfor sendte vi ikke ut noen pressemelding eller lignende, forklarer han.

En VG-journalist skal ha besøkt biblioteket, og spurt en av de ansatte «hvor disse Faldbakken-greiene var».

Da tok den ansatte ham med til hyllen hvor de hadde Faldbakkens bøker (han har skrevet Coca-Hola Company, Macht und Rebel, Snort Stories, Kaldt Produkt og Unfun).

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis