Gå til sidens hovedinnhold

Sjørøvere i norske farvann

Søndag 15.mars kl 14, på Norsk Sjøfartsmuseum, forteller marinarkeolog Dag Nævestad om virkelige sjørøvere som herjet på norskekysten i middelalder og opp på 1600-tallet.

Her får vi får høre om bakgrunnen for det fryktede brorskapet ”Fetaljebrødrene” fra Østersjøen, som herjet på slutten av 1300-tallet, og blant annet plyndret Bergen i 1393. ”Guds venn og alles fiender” kalte de seg.

Flere navngjetne sjørøvere var Klaus Störtebeker, som kapret skip helt oppe i Skien, Claus Kniphoff, som tok abbeden av Lysekloster som gissel og fikk store løsepenger, og Martin Pechlin fra Femeren, som drev sjørøveri i farvannet rundt Lindesnes i 1526. Hans sjørøverskip ble overmannet og brent ved Mandal.

Den forferdelige Jan Mendoza herjer tidlig på 1600-tallet i ”Nordhavet”. Handelsskip ble erobret eller senket, og sjørøverne gikk i land og tok folk til fange, som siden ble solgt som slaver i Algerie.

-Etter en lang jakt lykkes det å fange Mendoza helt oppe ved Kapp Kanin, ved innseilingen til Kvitsjøen. Han førtes i lenker til København, hvor han fikk lov til å prøve den nye vippegalgen ved Østerport…

Velkommen til foredrag!

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021