Gå til sidens hovedinnhold

Sjøvett på Sollerud

4. klasse på Munkerud skole har latt skolebenken stå urørt, og løper istedet rundt på Sollerudstranda. De knyter knuter, kjører båt og lærer om sjøvettregler. Selv om mange av dem aldri har kjørt båt, er dette en stor suksess.

Sollerud: - I dag har vi seilt, lært om regler og lært livredning, sier Frida Bremnes. - Jeg synes det var veldig morsomt å seile.
Hun har akkurat kommet inn fra en liten seiltur i bukta sammen med assistentlærer Kristin Nyland. - Kristin er veldig flink til å lære bort, sier Frida.
- Jeg skal jobbe her hele uka, sier Kristin Nyland fra Røa. - Jeg har arbeidsuke på skolen, og siden jeg seiler aktivt i KNS (Kongelig Norsk Seilforening), tenkte jeg det ville være gøy å lære det bort også. Derfor er jeg her på seilingsposten. Barna er veldig flinke og vi har ikke hatt noen skader hittil, ler hun.
Kristin kan fortelle at Frida var veldig flink selv om det bare er første gang hun seiler. - Hun var veldig flink til å styre, og gjorde akkurat som jeg sa hele tiden, sier Kristin.
Hun synes det er veldig morsomt å lære bort til 4. klassinger, selv om de fleste velger motorbåt fremfor seiling. - Bare tre stykker valgte seiling og alle tre var jenter, sier hun. - Gutta liker mer fart, de, vet du.

Fart og bølger

I tillegg til Kristin Nyland som kommer fra Hovseter ungdomsskole, er det i dag to elever fra Grevlingen skole og kultursenter i Son som jobber her i arbeidsuken
Mens vi snakker kommer enda to jenter bort. En av dem valgte også seiling, mens den andre valgte motorbåten.
- Det var veldig morsomt å seile, sier Marie Vestby-Morris. - Jeg ble litt våt, men jeg synes det var kjempegøy uansett!
Martine Fossum valgte motorbåt. - Det var skikkelig gøy med så store bølger og så kjørte vi veldig fort, sier hun. - Det er veldig moro med fart. Dette var det morsomste vi har gjort i dag.

Mye å velge mellom

Men seiling og kjøring av motorbåt er ikke alt man kan gjøre på Sollerudstranda i dag. Litt lenger inne i bukta er det roing. Henrik Nordhus, Patrick Persson Haukaa og Sivert Henriksen synes seiling og roing har vært det morsomste i dag.
- Det var kjempegøy, sier Henrik.
- Jeg synes også det var veldig gøy og bare titte litt rundt og å være på redningsskøyta , sier Sivert. - Vi lærte at redningsskøyta har 450 hestekrefter, og kan gå i 37 knop.
Det har de andre gutta også fått med seg. I alt er det syv poster barna skal innom i løpet av dagen; roing, seiling og motorbåt, livlinje- og livbøyekast, utstyr i båt, fortøyning av båt (knuter, knopp og stikk), førstehjelp og miljøvett og baderegler. I tillegg får de en liten leksjon om redningsvester av distriktssekretær i Redningsselskapet Tone Ness i spisepausen.

- Heldige

- Sjøvettdagene er et samarbeid mellom KNS forening, Sollerudstranda skole ved sjøsikkerhetssenteret, stiftelsen NLA (norsk luftambulanse) og organisasjonen Redningsselskapet, sier Ness. - Skolene får invitasjonen i januar. En stund før selve dagen, får de tilsendt teoretisk materiell skolene skal jobbe med som forberedelser.
Ness forteller at barna er her en hel dag, og at de som regel er veldig fornøyde med dagen. - Mange har aldri kjørt båt før, så dette er en fin mulighet for å lære barna mer om Sjøvett og om hvordan man skal oppføre seg på sjøen.
Tirsdag 22. mai fikk sjøvettdagene besøk av "Vekteren" fra Oslo havnepoliti. Redningsskøyta kommer også på besøk så sant de har anledning.
- Sjøvettdagene blir arrangert over hele landet omtrent samtidig, sier Ness. - 7000-8000 barn i hele Norge skal lære mer om Sjøvett, teoretisk og praktisk. 700 av disse barna kommer fra Oslo. Her på Sollerudstranda kommer det bare Osloskoler.
- Jeg synes vi var veldig heldige som fikk være med, sier Tiril Kristine Andresen, som sitter og koser seg i forsetet på redningsskøyta. - Jeg har hatt det veldig gøy!

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler