RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PÅ BESØK: Gyldendal Forlag presenterer sin høstliste. Ian McEwan gir ut boken Barneloven.
PÅ BESØK: Gyldendal Forlag presenterer sin høstliste. Ian McEwan gir ut boken Barneloven. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Skadeskutt ekteskap i ny McEwan-roman

– Dette er til alle her som har gått gjennom en skilsmisse, sa Ian McEwan før han leste høyt fra romanen «Barneloven».

(Kultur): «Barneloven» av britiske Ian McEwan er en av de mest omtalte utgivelsene på Gyldendal forlag i høst.

«Barneloven» handler både om ekteskapelige konflikter og en rettslig strid om behandlingen av en syk tenåring. Bør legene gi gutten en blodoverføring, selv om han og foreldrene tilhører Jehovas vitner og nekter behandling?

– Ian McEwan nærmer seg dette dilemmaet med en ærbødig fintfølenhet, sa forlagsdirektør Anne Cathrine Knudsen under presentasjonen.

Kvinnelige debutanter

Med én Booker-pris og seks nominasjoner bak seg er McEwan en av de mest profilerte forfatterne på Gyldendals høstliste.

Men forlaget gir også ut nye oversettelser av flere litterære klassikere. «Døden i Venezia» av Thomas Mann og «Det vokser et tre i Brooklyn» av Betty Smith er blant de aller mest kjente titlene i høst.

Fire kvinnelige debutanter står også på forlagets meny: Hanna Dahl, Marlen Ferrer, Eirin Gundersen og Helle Stensbak.

– Vi har valgt å satse på variasjon i sjanger, ikke i kjønn, konstaterte Kari Marstein, redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur, da hun presenterte debutantene.

Ferrers roman «De bortkomne» er en roadstory fra Mexico, mens Stensbak har skrevet en krim om drapet på en kvinnelig vokalist i et musikermiljø i Oslo.

Gråtoner

Oppfølgeren til de erotiske «Fifty Shades»-bøkene – som globalt er solgt i over hundre millioner eksemplarer – kommer også i høst. I «Grey» blir kjærlighetsforholdet i de første romanene beskrevet fra den mannlige hovedpersonen Christian Greys synsvinkel.

En ny fargeleggingsbok for voksne og over 40 titler for barn og ungdom blir også utgitt i løpet av høsten. Det samme gjør Laila Bokharis' «Arven etter far», om faren som flyttet fra Pakistan til Lillehammer og senere startet jenteskole i hjemlandet.

Mens Thor Gotaas har skrevet historien om Birkebeinerrennet, gir Iffit Qureshi ut fotoboka «Oslofolk». Den beskrives som en hyllest til den norske hovedstaden, og er basert på fotografier og et stort antall intervjuer som også er publisert på Facebook. (©NTB)

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere