Gå til sidens hovedinnhold

Skrik til Bjørvika

Deichmanske hovedbibliotek, Stenersenmuseet og Munch-museet blir operaens naboer i Bjørvika.

Byrådsleder Erlig Lae, kulturbyråd Torger Ødegaard og kulturminister Trond Giske presenterer i dag et historisk kulturløft for hovedstaden som vil gjøre Oslo til en kulturby av europeisk format:

Munch-museet og Stenersenmuseet samles i nytt bygg ved siden av operaen i Bjørvika. Deichmanske hovedbibliotek flyttes til nytt bygg i Bjørvika-området.

Selger kulturhustomten

Oslo kommune selger kulturhustomten på Vestbanen tilbake til staten, som nå får en ny anledning til å vurdere lokaliseringen av Nasjonalmuseet.

Målet er å ha museene klare til feiringen av 200-årsjubileet for grunnloven i 2014.

- Et nytt Munch-museum vil sammen med Stenersenmuseet og den nye operaen gjøre Bjørvika til en av verdens mest spektakulære samlinger av kulturinstitusjoner. Dette er en fantastisk dag for Oslo og Norge, sier byrådsleder Erling Lae.

Salget av kommunens tomt på Vestbanen muliggjør også en fantastisk utnyttelse av dette området for en fremtidig plassering av Nasjonalmuseets enheter. Denne muligheten skal nå utredes.

Et kultur-løft for Oslo

Landets mest toneangivende kulturinstitusjoner får nå en sentral beliggenhet i den nye bydelen i Bjørvika.

- Vi har forventinger til at en arkitektkonkurranse om bygging av Oslos nye museer og bibliotek vil tiltrekke seg Norges og verdens beste arkitekter. Oslo blir nå en kulturby av europeisk format, sier kulturbyråd Torger Ødegaard.

- Vi er overbeviste om at en flytting til Bjørvika også vil være et løft for Munch-museet, Stenersenmuseet og Deichmanske hovedbibliotek. Munch er en av verdens viktigste og mest kjent kunstnere. Ved å legge museet i dette flotte området vil langt flere få tilgang til et av verdens viktigste museer for billedkunst, fortsetter kulturbyråd Torger Ødegaard.

Realiserer Fjordbyen

Flyttingen av Munch-museet, Stenersenmuseet og Deichmanske hovedbibliotek er et viktig ledd i realiseringen av Fjordbyen. Prosjektet innebærer at Oslo kommune åpner byen mot fjorden ved å frigjøre dagens arealer ut mot sjøen og benytte disse til fremtidsrettet byutvikling med bolig, rekreasjon og næring.

- Disse løsningene for sjøsiden i Oslo vil være et løft for både byen og Norge. Vi får en unik samling av noen av landets fremste kulturskatter. Med et av verdens mest kjente Munch-malerier i Bjørvika ved siden av den nye operaen vil sjøsiden av Oslo bli et levende og attraktivt område folk trekkes mot, sier byrådsleder Erling Lae.

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker