Gå til sidens hovedinnhold

Skriver om grådighetskulturen

Jeg ønsker å vise hvor galt det kan gå hvis man er for opphengt i penger og status, sier forfatterdebutanten fra Frogner, Erlend Efskind.

FROGNER: Erlend Efskind (40) er juristen som vokste opp på Lysejordet, var tennisstjerne i ungdomsårene, hoppet av advokatyrket og fant lykken ved tastaturet.

I disse dager utgis hans debutroman «Der jorden henger i en snor». Boken er skrevet etter Efskinds fem år i advokatbransjen, en bransje han mener er alt for sterkt styrt av penger og preget av overfakturering, grådighet og statusjag.

Fem år i bransjen

Det er nå tre år siden Efskind sluttet som advokat. Han forteller om en periode i livet som startet med stor entusiasme og endte i desillusjon.

Efskind hadde da en studieperiode bak seg som ikke bare hadde vært enkel.

Da jeg begynte med jussen, var jeg ganske dårlig. Jeg strøk og gjorde det rett og slett elendig. Det var veldig frustrerende å jobbe hardt uten å lykkes, sier Efskind. Men han ga seg ikke, og etter noen tøffe år løsnet det skikkelig.

Jeg lærte meg etter hvert håndverket, og på siste avdeling fikk jeg faktisk en av de beste karakterene, sier han. Jeg fikk mulighet til å reflektere og filosofere litt i forhold til jussen, og det ga meg et kick.

Dermed ble karakteren ikke så gal til slutt, og Efskind landet ganske raskt en jobb som advokatfullmektig i det relativt store og anerkjente advokatfirmaet Grette.

Det var en stor seier for meg. Da hadde jeg vist de rundt meg at jeg kunne dette, sier han.

Paralleller til boken

Og det er omtrent slik romanen begynner også. Den unge juristen Per Vian får til slutt laud på jussen om enn på en noe uetisk måte og klarer å få et ben innenfor den tøffe, glorifiserte og myteomspunnede advokatbransjen.

Er dette en bok om deg og din tid som advokat?

Nei, Per er ikke meg, men det er ingen tvil om at det er paralleller der. Per gjennomgår nok en del av de samme følelsene som jeg gjorde.

Men Efskind ønsker sterkt å understreke at dette ikke er en selvbiografi.

Hele storyen er oppdiktet, og dette handler ikke om advokatfirmaet Grette. Mitt mål er ikke å henge ut noen, sier han.

Samtidig er boken bygget på mine erfaringer og min oppfatning av selve miljøet.

Fokuset på penger og det sterke presset på å fakturere timer kommer godt frem i boken, og Efskind forteller rett ut at det etter hvert ble utilfredsstillende for ham selv å jobbe som advokat.

Jeg ble gradvis klar over en ukultur i bransjen, en grådighet som førte til overfakturering, mener Efskind. Jeg begynte å bli kritisk til hele systemet, og man skal ikke være alt for kritisk før man plutselig ikke er en del av systemet lenger!

Jeg vet også at det er veldig mange advokater som er genuint opptatt av jobben og av selve håndverket. Mange brenner for jussen og er langt fra mest opptatt av å tjene store penger. Ære være dem for det! sier han.

La jussen på hylla

Det gikk altså så langt at Efskind valgte å forlate advokatbransjen.

Jeg følte til slutt at jeg ikke greide å gi 100 prosent. Det ga meg ikke nok. Jeg trivdes ikke lenger med det jeg gjorde. Jeg følte at jeg ikke var fornøyd lenger, sier Efskind, som sier at han en dag kom til denne erkjennelsen: «Jeg er ikke annet enn en tjener. Og hvem tjener jeg? Jo, pengene.»

Også kom trangen til å skrive. I begynnelsen kombinerte han skrivingen med et vikariat i Miljøverndepartementet, men han var ikke helt fornøyd da heller.

Jeg følte meg hyklersk på jobben fordi tankene mine var et helt annet sted, sier han.

For to år siden tok han det endelige valget og ble forfatter på heltid.

Vel, jeg hadde egentlig ikke noe valg. Jeg bare måtte skrive hele tiden. På slutten mens jeg jobbet, hendte det ofte at jeg sto opp klokken fire om morgenen for å skrive før jeg gikk på jobb!

Jeg merket at å skrive var noe jeg elsket. Jeg fikk masse ny energi og overskudd. For første gang følte jeg at jeg virkelig skapte noe, at jeg brukte meg selv.

De siste par årene har vært år fylt med intens glede over å få gjøre det han aller mest har lyst til. Han mener han har funnet lykken, enkelt og greit.

Nå er debutromanen «Der jorden henger i en snor» kommet ut, og Efskind forteller om hardt arbeid både før og etter at Gyldendal bestemte seg for å satse på ham.

Det har vært en veldig prosess å lære å skrive. Jeg leste mye og så hva andre forfattere gjorde. Og så merket jeg at jeg ble bedre, gradvis, før det endelig løsnet, sier han.

Var du aldri bekymret for noe som helst underveis?

Egentlig ikke. Jeg hadde hele tiden et enormt driv og var aldri i nærheten av skrivesperre eller annet som man hører om, sier Efskind.

Bare et siste spørsmål: Faren til Per Vian i boken er en ordentlig ufordragelig fyr. Du er jo sønn av tidligere skøytestjerne Lasse Efskind. Du har vel ikke hentet inspirasjon fra ham i den karakteren?

Nei, min far er slett ikke som faren i boken! Jeg håper ikke det er mange som har en far som Per har, selv om visse trekk for mange sikkert kan være gjenkjennelige..., smiler forfatteren.PS! Ønsker du å møte forfatteren og høre ham lese fra boken, er et åpen lanseringsfest på favorittpuben hans på Frogner, Forrest & Brown i Niels Jules gate, førstkommende lørdag, 28. februar fra kl 19.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien