Gå til sidens hovedinnhold

Sødmefylte sommerminner

Lengselen etter sommergleder kjennes ganske påtrengende for en del av oss nå. Den blir ikke mindre etter å ha sett Nikolai Bergs utstilling i Galleri Briskeby.

Sklovveien: Måneder med blå grader og mørke er på hell, og solen varmer igjen. Bergs utstilling "Stuck in a moment" åpner i kveld, og tar oss et megaskritt nærmere sommeren, samtidig som den setter fart på barndomsminner hos oss som har levd litt

Øyboer

Nikolai Berg vokste opp på Killingen ved Bygdøy med kunstnerforeldrene Gabrielle Kielland og Boge Berg, så at han ble kunstner selv, og har et stort hjerte for vann, overrasker vel ingen.

– Jeg trives ved, på og i sjøen, ja!

Berg ser tilbake på en fin oppvekst i vannkanten, i et sommer hus som slet litt med å holde på varmen vinterstid.

– Barnesykdommene blir tidlig unnagjort når du vokser opp på Killingen!

60-talls oppvekst

Utstillingen i Galleri Briskeby består av rundt 20 litografier og tusjlaveringer, og kan sees på som et tilbakeblikk på 60-tallet, da unge Berg vokste opp. Herlige bademotiver vekker glede!

Menneskene i bildene – og særlig barna – er så utrolig gjennkjennelig 60-talls. Og så skjønne. Det napper i slumrende, men veldig gode minner og følelser når man ser på de badende guttungene i "All the young dudes". De fleste titlene er hentet fra 60-talls låter.

De siste 20 årene har Berg jobbet på Grafisk Stentrykkeri på Rodeløkka. Som verksmester hjelper han andre kunstnere med deres litografier, og er etter hvert ekspert på det grafiske håndverket.

Verksmester

– Jeg begynte å lage egen kunst forholdsvis sent, i mange år var det verken tid eller overskudd til det. Men grafisk produksjon er et erfaringsyrke, og det siste tiåret har det heldigvis fungert greit å jobbe parallelt med egen kunst og andres. Inspirasjonen og det sosiale jeg får på stentrykkeriet er også viktig for meg som kunstner.

Siden debuten i 2002 har Nikolai Berg deltatt på en rekke kollektivutstillinger, og "Stuck in a moment" er hans syvende separatutstilling. Den varer til 14. mars, i Skovveien 29.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin