*Nettavisen* Nyheter.

Statsbudsjettet: - Skal trekke til seg utenlandske filmproduksjoner

NEPPE BØLGEN: Norsk filmbransje kan vente seg en incentivordning i 2016. Foto: Nordisk Film

Thorild Widvey klargjør noe av det filmbransjen har etterlyst.

07.10.15 14:04

(Kultur): - Filmformidling bør være en vesentlig del av norsk filmpolitikk, det prioriterer regjeringen nå sterkere med tydeligere mål og virkemidler, sier kulturminister Thorhild Widvey i en kommentar til det nye statsbudsjettet.

Cinemateket fortsatt usikkert

Kulturministeren la i slutten av mai frem filmmeldingen som hele film-Norge fryktet.

Der tok hun til orde for nye finansieringsordninger, overførsler fra Film og Kino til Norsk filminstitutt, en incentivordning rettet mot utenlandske produksjoner og nedleggelse av Cinematek i Oslo som et statlig cinematek.

Det er kun Cinemateket i Oslo som er statlig, de andre cinematekene er det ikke. Det har pågått en stor støtteaksjon for Cinemateket som viktig arkiv- og kulturformidler. I det nye budsjettet foreslår Kulturdepartementet at Norsk filminstitutt overtar ansvaret for all cinematekdrift og også filmklubber.

Dermed forblir Cinemateket i Oslo under Norsk filminstitutt som i dag.

- Vag

Kort tid før filmmeldingen kom ble det klart at tre av Norges toppregissører som hadde fått løfte om å få støtte til å lage tre filmer, fikk pengene trukket tilbake etter halvgått løp.

Filmmeldingen har fått mye kritikk fra bransjen selv fordi de på flere felt har ment at den er svært vag.

I forslag til statsbudsjett presiserer Thorild Widvey og Kulturdepartementet noen av målene.

Lokke til seg utlandet

Incentivordningen opprettes og tilføres 45 konkrete millioner kroner. Den skal sørge for at utenlandske produksjoner har lyst til å plassere innspillinger her, og bruke norske filmarbeidere i sine prosjekter. De siste årene har man sett at også norske filmproduksjoner flytter til blant annet Praha fordi det er billigere å filme der.

- Film- og TV-serieprodusenter kan fra 2016 få ettergitt 25 prosent av utgiftene de har ved produksjon i Norge. Med insentivordningen vil regjeringen styrke vårt konkurransefortrinn, og gjøre Norge mer attraktivt som innspillingssted for film, sier Thorhild Widvey.

Kino viktig, men dyrere

Regjeringen foreslo en ny tilskuddsordning for filmformidling. Film og Kino og flere aktører mente meldingen ikke tok hensyn til kinoene som viktig formidler.

Film og Kino, som har vært kinoenes organisasjon, mister også råderetten over avgiften til filmfondet, den populært kalte DVD-avgiften, som i stor grad har finansiert hele Film og Kino. Siden i fjor høst har Film og Kino skrumpet inn betraktelig. Den som skal administrere avgiften i fremtiden er Norsk Filminstitutt.

- Kino vil fortsatt være den viktigste plattformen for visning og formidling av film, og en sentral målgruppe for tilskuddsordningen. Ved å åpne for at også nye formidlingsformer kan få støtte, vil ordningen bli mer framtidsrettet, heter det fra Kulturdepartementet.

Samtidig er det klart at Siv Jensen og regjeringen foreslår en ny «moroskatt» på fritids- og kulturelle opplevelser. Dermed blir det mer moms på kinobilletter og det blir dyrere å gå på kino.

Dagens tilskuddsordning til film legges inn under Filminstituttet som skal styrke regionale filmfond, som nevnt i filmmeldingen.

En permanent tilskuddsordning for to til tre konsoliderte filmfond erstatter dermed dagens prøveordning med tilskudd til regionale filmfond.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.