*Nettavisen* Nyheter.

Svetlana Aleksijevitsj får Nobelprisen i litteratur

FAVORITT: Svetlana Alexievitsj var favoritt til å vinne Nobelprisen i litteratur for 2015. Foto: Maxim Malinovsky (Afp (NTB SCANPIX))

Den hviterussiske forfatteren var favoritten  og ble vinner.

08.10.15 13:12

(Kultur): Populære navn som Haruki Murakami, Philip Roth og Joyce Carol Oates ble igjen, som i tidligere år, nevnt som favoritter til årets Nobelpris i litteratur.

Likevel var det veldig mange som holdt en knapp på den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj, som har besøkt litteraturfestivalen på Lillehammer.

Av norske navn var både Jon Fosse og Karl Ove Knausgård oppe, men verken ekspertene eller bookmakerne hadde tro på dem, Jon Fosse er idag en av verdens ledende dramatikere og hans navn har vært oppe i diskusjonen flere ganger før.

- Nobelprisen 2015 tildeles Svetlana Aleksijevitsj for hennes mangefasettert verk, lidelse og mot i vår tid, sa sekretær Sara Danius.

Hun debuterte med Krigen har ikke et kvinnelig ansikt i 1985. Boka består av monologer fra kvinner som forteller sider ved den andre verdenskrigsom aldri hadde kommet fram tidligere. Den ble etterhvert en stor suksess og nådde et opplag på to millioner og har blitt oversatt til mer enn ti språk, heter det i Store Norske Leksikon.

Krigen har ikke et kvinnelig ansikt er en dokumentar. Boken ble utgitt på norsk i fjor.

Aleksijevitsj har vært en systemkritiker i hele sin karriere, først stilte hun spørsmål ved sovjetsamfunnets ideologiske sannheter. Men hun havnet også på feil side av Aleksandr Lukasjenkos regime i uavhengige Hviterussland.

- Overveldet av prisen

I 2011 returnerte hun til sitt land etter å ha tilbragt flere år i utlandet for å få fred for regimet.

Hun utgis her hjemme på Kagge forlag.

- Jeg har snakket med henne i dag. Hun var helt overveldet da hun skjønte hvem det var. Hennes ord var «fantastisk», sier Sara Danius på Nobel.se.

Danius sier at Svetlana Aleksijevitsj i stor grad har skapt sin egen litterære sjanger. Hun regnes først og fremst som en journalist, men har skapt sin egen sjanger ved å beskrive følelsen av en tidsæra og et regime mer enn en tørr historiefortelling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag