Gå til sidens hovedinnhold

Synger ut om tabuer

Om to dager har Heidi Gjermundsen Broch première på musikalen Next to normal på Det Norske Teatret.

BESTUM/SENTRUM: Også her skal hun spille mor, som hun gjorde i Mamma Mia i hele fjor. Men dette er en helt annen type mor.

– Det er gøy å få lov til å gjøre mange nye ting og disse to rollene er helt forskjellige. Rollen som Diana i Next to normal har krevd mye research. I sommer leste jeg derfor mye om bipolar lidelse. Det var en del ting jeg stusset på i manuset og søkte derfor også råd hos psykologer og personer som har kjent denne lidelsen på kroppen. I tillegg kjøpte jeg meg Diagnostiseringshåndboken i psykiatri for helsepersonell, slik at jeg kunne finne svar.

Varme og humor

– Hva var det du stusset på?

– Det var en del brå skift, som mitt hode ikke klarte å finne logiske årsaker til. Når jeg snakket med dem som kjenner denne lidelsen fikk jeg svar som rettferdiggjør handlingen, sier hun og legger til at dette ikke er en veldig alvorlig forestilling.

– Psykiske problemer er vanskelige å snakke om for mange og det kan høres ut som forestillingen er depressiv og trist, men det er den ikke. Den har varme og humor. Vi hadde for eksempel en prøveforestilling for Romerike folkehøyskole og de lo masse, til og med på steder jeg ikke skjønte med en gang. Men da jeg gikk et skritt ut av rollen, så jeg jo hvorfor de lo. Noen av hendelsene er jo egentlig helt absurde, sier hun leende og fortsetter;

– Vi håper vi klarer å fortelle historien på en sjenerøs måte, slik at publikum går ut med en følelse av at de har vært med på noe viktig og noe som berører dem.

Hør Heidi synge sangen Eg saknar fjellan HER (Klikk på bildet av henne for å starte sangen)

Krevende

Det er ti år siden hun gikk ut fra Teaterhøyskolen. Hun er helt klar på at en slik rolle som Diana ville hun ikke ha taklet da hun var fersk skuespiller.

– Dette er den mest krevende rollen jeg noen gang har hatt. I hvert fall føles det sånn nå. Jeg ville ha taklet den særs dårlig for ti år siden. Det er en enorm prosess Diana er gjennom, som er smertefull på mange plan. Jeg må våge å kjenne på noe av det. I tillegg er det en krevende forestilling musikalsk med store spenn som skifter fort. Det går fra vakre sanger til rock ’n’ roll. Men det er et luksusproblem at man må slite litt. Man må strekke seg litt som skuespiller og finne rom man ikke visste at man hadde og finne nye veier. Det er et par ting jeg ikke har helt på plass ennå. De siste dagene skal vi i ensemblet bruke til å lande i tryggheten om at vi kan dette. I tillegg skal alt det tekniske flettes inn i vårt. Vi er i nærheten og om to dager er vi der, sier hun uten en eneste urolig linje i ansiktet.

Ikke i en boble

Heidi tror ikke hun er veldig selvopptatt som skuespiller, men i prosessen hun er i nå innrømmer hun at hun kan være litt kort i lunta.

- I hvert fall denne gangen. Jeg er nok litt skjør også, men jeg er privilegert som er gift med en som vet hvilke prosesser man går igjennom. Dessuten er det sunt å få barn. Det er en fantastisk og stressende berikelse og det er bra at det er noen som krever at man er til stede, så man ikke surrer rundt i sin egen boble hele tiden.

I forestillingen spiller hun sammen med Jon Bleiklie Devik, Charlotte Frogner, Thomas Bye, Lasse Kolsrud og Frank Kjosås. De skal spille Next to normal fra 3. september og helt fram til jul.

Frukthage

Hun og ektemannen Nicolai Cleve Broch er bosatt på Bestum og stortrives i sitt nye hus med hage.

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle ha hus med hage i Oslo! Nicolai er den som steller med den. Han forsøker å gjenskape barndommen så nå har vi hauger med bærbusker og frukttrær. Bestum er et fint og trygt sted å bo med barn, men når de blir store og flytter ut kan det nok være at vi flytter til sentrum igjen. Men akkurat nå trives vi godt der vi er. Nicolai har akkurat begynt å trene 04-laget i fotball, så nå er Ullernbanen mye i bruk i vår familie. I tillegg bruker vi Hydrostranda og Sollerudstranda mye om sommeren. Før vi fikk barn gikk vi også mye tur i Mærradalen på søndagene.

Debutalbum

Selv om det er musikal som står i fokus akkurat nå, har hun en annen ting hun brenner for å snakke om også. I forrige uke ga hun ut sin første plate.

– For meg er dette en milepæl i livet. Jeg har jobbet med Tidevann i fire år. Tekstene er av Inger Hagerup og de er tonsatt av Terje Norum. Han har skrevet vakre melodier og det har blitt en lavmælt og intens plate. Dette er noe vi har gjort felles, så jeg kaller det vår plate. Hadde det ikke vært for Terje hadde jeg ikke fått være med på dette.

Relasjoner

Men plata har hun ikke tid til å promotere akkurat nå. Det får komme senere, for tiden er knapp til premièren. Heidi presiserer at Next to normal ikke bare handler om bipolar lidelse.

– Det handler om en familie som sliter med mange ting, men kjernen er mors tilstand og hvordan mennesker rives og slites i nære relasjoner til de med en slik sykdom. Men det handler også mye om alt det som er rundt. Det er nok mange som kjenner noen med en slik psykisk lidelse og vil kjenne seg igjen, men jeg tror at alle vil kjenne seg igjen i relasjonstematikken.

Mer åpenhet

Hun håper dette stykket vil være med på å skape mer nysgjerrighet angående psykiske lidelser.

– Dette er et emne som er tabubelagt, så jeg håper effekten vil være at folk blir mer åpne.

– Det er et seriøst tema. Er det ikke litt rart å synge om det?

– Jo! Men så er det skrevet på en sånn måte at det er underordnet om replikken har en melodi på seg eller ikke. I en musikal beveger man seg eventyret og kan dermed ta større svinger enn i en ordinær teaterforestilling. I en musikal blir det helt naturlig at personene kommenterer sin egen situasjon og ser seg selv fra utsiden. I tillegg er musikken en viktig hjelp. Når det røyner på og virkelig snører seg sammen, hjelper musikken oss på scenen å lettere smette inn i hjertene til publikum. Noen ting ville rett og slett vært for sterke om man bare skulle ha sagt det.

Reklame

Dette må til for å få den beste renten på boliglånet