Gå til sidens hovedinnhold

Tankevekkende forestilling

Løgner, hemmeligheter og triste skjebner er det som møter oss på Oslo Nye Centralteatret i disse dager. Men dette er ikke en trist forstilling, selv om den er tankevekkende.

EKEBERG/SENTRUM: Hvite dager handler om kvinner og rus. For dem som ikke har opplevd, eller har vært vitne til, en alkoholikers mange sider kan kanskje episodene som fortelles virke noe overdrevet. Det er de ikke, og både forfatteren og de syv skuespillerne bidrar til å gjøre historien troverdig. De lar oss få innblikk i smerter, løgner, fornektelse og egoisme. Vi får også vite litt om hvordan en persons rusavhengighet kan påvirke og forandre livene til familien rundt den avhengige.

Tabu

Her setter man fingeren på problemer som mange opplever, men som få tør å snakke om. Rusavhengighet er forbundet med skam og kvinner som er rusavhengige er fortsatt et tabubelagt område i samfunnet i dag. Mange tror at en alkoholiker er fyren på benken i parken, men i Hvite dager møter vi kvinner fra alle samfunnslag. Her er den fine frognerfruen, kjendisadvokaten, rusmisbrukeren, som nærmest lever på gata, journalisten og den unge jenta som ikke kjenner sine egne grenser.

Til tross for et veldig seriøst tema trekker man på smilebåndet rett som det er, men det er bemerkelsesverdig at tilhørerne ikke er særlig unisone i sin respons. Det er tydelig at dette er en forestilling som treffer mange og som treffer forskjellige strenger hos publikum.

Fellestrekket ved kvinnene er vel at alle har trodd de har hatt kontroll over rusen. Alkohol- og rusmisbrukere er i sine verdener mestere i å dikte opp historier, lyve, bortforklare og fornekte. I den virkelige verden vet omgivelsene ofte om misbruket i lang tid, men går med skylapper for å slippe å ta affære. Rollefiguren Lollo har rett da hun sier at trollet sprekker og at sannheten alltid kommer for en dag.

Modig

Ekebergbeboer Linn Skåber spiller terapeuten Mette i stykket. Hennes tolkning av rollen er god og troverdig. Bak den tøffe fasaden til terapeuten lar hun oss få se sårbarheten hennes og uti forestillingen gir hun publikum en tankevekker da hun viser at også behandlere kan gjøre feil valg.
Det er modig å sette opp et stykke med et så vanskelig tema. Det kunne lett blitt sosialpornografisk å presentere disse kvinnenes hemmeligheter, men det gjør det ikke denne gangen. Til tider var det så stille i salen at man kunne høre en knappenål falle, så det er tydelig at skuespillerensemblet traff en nerve hos publikum.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem