Gå til sidens hovedinnhold

Tok en fiskeprat med statsråden

5-åringene fra Dokka barnehage på Hoff spiste og diskuterte fisk med fiskeriminister Helga Pedersen.

HOFF/SENTRUM: Det var i forbindelse med matmessen Matstreif at "Fiskesprellteltet" på Universitetsplassen huset barnehagebarna fra Dokka barnehage sist fredag. Utstyrt med kokkeluer og forkle, kunne 5-åringene med assistanse fra kokker fra Kulinarisk Institutt ta havets delikatesser i nærmere øyesyn.

Sjefen over alle fisker

Da kokken Mathias holdt opp en feit og god laks, var "Oi!" og "Æsj!" noen av barnas reaksjoner. Fem går gamle Sigurd konkluderte med at fisken innvendig måtte være full av blod. Fiskeriminister Helga Pedersen dukket opp under barnas fiskestudie og presenterte seg som "sjefen over alle fisker".

Deretter gikk barna og statsråden i gang med å lage egne skattekister, hvor små alminiumsbegre ble proppet med lekre mikser av sjømat og grønnsaker.

Viktig arena

Etter at skattekistene hadde godgjort seg i ovnen, satte barnehagebarna seg til bords med fiskeriministeren. Det celebre middagsbesøket markerte utvidelsen av prosjektet "Fiske-sprell". Det siste året har pilotkommuner skolert barnehageansatte om sjømatens helseeffekter, og der mye mer fisk på barnehagenes matbord er resultatet. Og fra neste år er Dokka blant de 700 barnehagene som innlemmes i prosjektet.

Med et økende antall kjøttende mennesker og et synkende antall fisketende, tror Pedersen barnehagen blir viktig arena ettersom nærmere ni av ti ett til femåringer går i barnehage.

Mange er av den oppfatning at barn ikke liker fisk. Men entusiasmen til disse barna viser noe helt annet. Om sjømaten lages på rett måte, er det både en god og populær matrett, mener hun.

Ny fisketrend

Siden 60-tallet har antallet av befolkningen som spiser fisk til middag, blitt halvert, det samtidig med at antallet som spiser kjøtt er doblet, forklarer fiskeriministeren som ønsker å snu denne trenden.

5-åringene Sigurd og Philipa var to av Dokka barnehages sjømatspisende gjester som stortrivdes under middagen med fiskeriministeren. Mens begge synes fiskene så litt slimete og ekle ut før de gikk i grillen, så var smaken derimot upåklagelig etterpå.

Maten var veldig god og jeg spiser mye fisk hjemme, som sei og laksefilet, forteller Philipa. Vennen Sigurd, som har vært med på ordentlig fiske, nikker enig.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen