Gå til sidens hovedinnhold

Toner vekker skjulte minner

Det er sangstund på Cathinka Guldbergsenteret, og kulturleder Ellen Kirkaas synger av full hals. Ole nynner med, mange sitter helt rolig, mens en eldre dame dupper av.

Lovisenberg: Den sangen kan jeg ikke, sier Astrid. Det er Prøysen-sangen "Du og jeg og dompapen", som blir foreslått sunget.

Er det en sang du ikke kan da, spør en av pleierne. Den lille smilende damen sier at hun gjerne vil lære seg sangen.

Ellen Kirkaas sitter med gitaren i armene i midten av en halvsirkel med elleve eldre mennesker rundt seg. Noen sitter i rullestol og får hjelp av en pleier til å holde sangboka, mens andre sitter rakrygget og urørlig helt alene.

Ellen Kirkaas er kulturleder på Cathinka Guldbergsenteret, og utdannet musikterapeut. Hun bruker mye av tiden på å aktivere de eldre som trenger det aller mest. En times sangstund står på programmet, som ledd i terapi for eldre med alderspsykiatriske lidelser og fysisk friske demente.

Aktive pleiere

Dette er en gruppe jeg har jobbet lenge med, sier Ellen Kirkaas. Hun forteller at det er svært viktig å få alle pleierne med på en aktiv måte, for å oppnå best mulig respons fra de eldre.
"Syng med" sangbok i stor skrift blir flittigst brukt av pleierne som er tilstede, Ellen, og Lokalavisens reporter.

Jeg snører min sekk, synger Ellen høyt med stor entusiasme. Margrethe Munthe-sangen ser ut til å engasjere Ole, som nynner glad med, mens en taus og alvorlig mann ved min side ikke fortrekker en mine.
Elisabeth vil gjerne at alle skal klappe etter sangen, og det blir med ett liv i den lille sirkelen.

Det er likevel ingen tvil om hvem som drar lasset, i en forsamling hvor mange ikke ser ut til å la seg merke av musikken i det hele tatt. Noen sitter helt stille og stirrer tomt ut i luften, mens andre registrerer noe vagt rundt seg, eller snakker med pleierne.

Det er god stemning blant de mange pleierne, hvorav en svenske insisterer på sanger på sitt morsmål. Dermed kommer klassikere som "Den første gong jag såg deg", og "Uti vår hage på banen".

Den glade svenske pleieren synger sammen med Ole, som aldri ser ut til å bli lei av å nynne. Han er den eneste som alltid er med, og som synes å være glad i all type musikk.

Svenskesangene begynner å bli til irritasjon for noen, så Ellen slår til med en uhyre populær og kraftig tolkning av Per Spelmann. Det ser ut som det var sangen alle ventet på, og gamle føtter begynner å trampe takten. Esther synger så mye, at hun sier hun nesten mister stemmen.

Prøysen

Det er ingen tvil om at Prøysen-sanger er populære... Du skal få ein dag i måro og Vise for gærne jinter blir raskt kilde til gamle minner. Esther kommenterer at leken i sangen er uskyldig og morsom. Hun småler litt, og det virker nesten som om egne minner kommer opp som klare dagen.

Ole lukker øynene og synger, mens Elisabeth nok en gang får i gang applausen.
Så tar vi Kjerringa med staven, sier Ellen.
Den har jeg har jeg bare hørt én gang før, sier Astrid.
En eldre dame sover, men Astrid er lutter øre. Hun roper til og med Bravo, etter sangen.

Sangstunden avsluttes med bursdagssang, og opplysning om konsert og filmvisning, mottatt med jubel av flere.

Noen opplevde en følelse av å være "her og nå", selv om den kanskje forsvant like raskt igjen.
Ellen er ikke i tvil om at jobben hennes gir henne mye.
Det er fantastisk å se når man faktisk får respons, sier hun. Det gir jobben en dyp mening for den blide damen.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted