Gå til sidens hovedinnhold

Tre uker med dans

Nordstrandsbeboer Lise Nordal er kunstnerisk leder for Coda-festivalen, en festival i dansens navn som har startskudd neste uke.

Nordstrand: Coda-festivalen (Oslo International Dance Festival) varer i år fra 18. september til 12. oktober i Oslo og Bærum. Festivalen byr på internasjonale dansere i verdensklasse. Det kjente Compagnie Flak/José Navas fra Canada skal åpne festivalen med forestillingen Anatomies i samarbeid med Dansens Hus.

Fem år

Festivalen så sitt lys i 2002, så dette er vår femte festival, forteller Lise Nordal som bor på Nedre Bekkelaget. Coda er en av kun tre norske dansefestivaler.

Det å få markert samtidsdansen og å samle dansemiljøet, er viktige faktorer i en sånn type festival. Og selvfølgelig å nå ut til publikum, forteller Codas kunstneriske leder.

Veteran

Nordal har vært en sentral person innen norsk samtidsdans siden 1974, da hun var med å starte Collage Dansekompani. Hun fikk sitt gjennombrudd som koreograf med forestillingen Aqua i 1986, og har turnert i store deler av Norge og gjestet utenlandske scener. I tillegg til sitt virke som danser og koreograf, har hun drevet utstrakt pedagogisk virksomhet.

Dansen som kunstform har som regel stilt i bakerste rekke her til lands, men vi må huske at dans er en ny form her i Norge. Det er 40 år siden Operaballetten startet, i København er den 200 år gammel. Vi mangler historie. Jeg har vært med på turneer på Vestlandet og Sørlandet hvor prester har innkalt til møter fordi dans er forbundet med synd så dansen har vært en form som har blitt undertrykt, forteller Nordal og legger til at nå er dansen på vei inn igjen.

Det er et helt annet fokus på dans nå og det tror jeg vil vedvare. Etableringen av Dansens Hus, som åpner i lokaler ved Akerselva den 29. februar 2008, tror jeg skal ha mye av æren for det. Dette kan bli et samlingspunkt for hele dansemiljøet og skape en identitet som vi har manglet, sier Nordal.

Coda

Da vi fikk ideen til å starte en festival, ville vi presentere det norske dansemiljøet i samspill med internasjonale aktører, forteller Nordstrandsdanseren.

Klasser og work-shops er en viktig del av festivalen, de utenlandske instruktørene og koreografene skal legge noe igjen. Det skal være en faglig utveksling, forteller Nordal. Coda har hele tiden vært opptatt av å få dansen ut til ungdom.

Coda Ung er en del av festivalen som presenterer sin egen forestilling, "Baller", koreografert av Odd Johan Fritzøe. Forestillingen skal etter premieren ut på turné med den kulturelle skolesekken, forteller Nordal. Hun synes de mange danseprogrammene på TV er et positivt innslag i den norske dansen.

Programmene gjør at ungdom får øynene opp for dans, det er jo utelukkende positivt.

Høydepunkt

Under festivalen skal kompanier fra blant annet Canada, Tyskland, Sverige og Norge presenterer sine forestillinger. Carte Blanche viser sin Festspillforestilling under festivalen, og Coda kan for første gang presentere forestillinger i samarbeid med Nasjonalballetten. Det er også gjort plass til en fotoutstilling. Avslutningen står Sasha Waltz & Guests for med forestillingen Impromptus som skal fremføres i Bærum Kulturhus.

Sasha Waltz skal avslutte festivalen i år med en utrolig vakker forestilling som passer for et musikkelskende publikum. Med én sangerinne og syv dansere, til musikk av Franz Schubert og med tekster fra Schiller, Heine og Goethe, blir denne forestillingen et høydepunkt som vises den 10. og den 11. oktober, forteller Nordal. For fullt program, besøk Codas nye nettsider: www.codadancefest.no.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter