Unike amatøropptak viser fredens inntog i Norge

1945: Kronprins Olav får en varm velkomst da han kommer tilbake til Norge etter krigen. Han ble møtt av store folkemengder på Rådhusplassen ved ankomsten.

1945: Kronprins Olav får en varm velkomst da han kommer tilbake til Norge etter krigen. Han ble møtt av store folkemengder på Rådhusplassen ved ankomsten. Foto: Scanpix

Tannlege Reidar Eriksen sørget for å filme den gode stemningen som rådet fredsdagene i 1945.

07.05.15 11:54

(Kultur): Nå er filmklenodiet donert til Nasjonalbiblioteket av Eriksens datter, Unni Eriksen. Nasjonalbiblioteket setter opp filmen for visning tirsdag 12. mai på formiddagen, i forbindelse med et seminar.

LES OGSÅ:
Siste farvel med fange 79 231

- Han hadde vært gjennom helvetet
Samuel Steinmann er død

- Reidar Eriksen var tilknyttet Oslo kameraklubb og var en habil fotograf. Filmen hans er et viktig tilskudd til dokumentasjonen av fredsdagene i Oslo. Ved å donere filmen til Nasjonalbiblioteket har Unni Eriksen sørget for at den blir tilgjengelig for publikum og bevart for ettertiden, sier seksjonsleder Eirik Frisvold Hanssen.

SE OGSÅ: Her vender han tilbake til Auschwitz

Filmvisningen flankeres av ytterligere filmer og fotografier fra Nasjonalbibliotekets samling. Seminaret tar utgangspunkt i feiringen av freden i Oslo og okkupasjonen av Finnmark.

Materialet som vises spenner fra tidlig fargefotografi og amatørfilm fra 1940-tallet til fiksjonsfilm fra vår egen tid. Blant annet inngår Knut Erik Jensens film «Stella Polaris» fra 1993 på programmet – som er gratis og åpent for alle. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag