RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
1945: Kronprins Olav får en varm velkomst da han kommer tilbake til Norge etter krigen. Han ble møtt av store folkemengder på Rådhusplassen ved ankomsten.
1945: Kronprins Olav får en varm velkomst da han kommer tilbake til Norge etter krigen. Han ble møtt av store folkemengder på Rådhusplassen ved ankomsten. Foto: Scanpix

Unike amatøropptak viser fredens inntog i Norge

Sist oppdatert:
Tannlege Reidar Eriksen sørget for å filme den gode stemningen som rådet fredsdagene i 1945.

(Kultur): Nå er filmklenodiet donert til Nasjonalbiblioteket av Eriksens datter, Unni Eriksen. Nasjonalbiblioteket setter opp filmen for visning tirsdag 12. mai på formiddagen, i forbindelse med et seminar.

LES OGSÅ:
Siste farvel med fange 79 231

- Han hadde vært gjennom helvetet
Samuel Steinmann er død

- Reidar Eriksen var tilknyttet Oslo kameraklubb og var en habil fotograf. Filmen hans er et viktig tilskudd til dokumentasjonen av fredsdagene i Oslo. Ved å donere filmen til Nasjonalbiblioteket har Unni Eriksen sørget for at den blir tilgjengelig for publikum og bevart for ettertiden, sier seksjonsleder Eirik Frisvold Hanssen.

SE OGSÅ: Her vender han tilbake til Auschwitz

Filmvisningen flankeres av ytterligere filmer og fotografier fra Nasjonalbibliotekets samling. Seminaret tar utgangspunkt i feiringen av freden i Oslo og okkupasjonen av Finnmark.

Materialet som vises spenner fra tidlig fargefotografi og amatørfilm fra 1940-tallet til fiksjonsfilm fra vår egen tid. Blant annet inngår Knut Erik Jensens film «Stella Polaris» fra 1993 på programmet – som er gratis og åpent for alle. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere