Gå til sidens hovedinnhold

Urban helsekost

Urbanisten Erling Fossen mener bylyder, asfalt og menneskelig kontakt er mental helsekost.

Bislett: På Kaffebrenneriet i Thereses gate sitter Fossen med en kaffelatte. Han har tredagers-skjegg, smiler vennlig og begynner samtalen umiddelbart.

Jeg er egentlig fra Bogerud og vokste opp med skauen rett rundt hjørnet. Nå, i forbindelse med 40-årskrisa, har jeg funnet veien tilbake til skauen, sier mannen som i sin ungdom levde under mottoet "Pave the earth", asfalter jorden.


Flua

Fossen, som er blitt kalt bydoktor og erkeurbanist, er opptatt av hvordan vi bruker byen. Om vi lever i pakt med lydene, trafikken, menneskene og asfaltjungelens mange gleder og farer, eller om vi jobber imot.

Nøkkelen til det gode liv ligger i å treffe andre mennesker. Se for eksempel på eldre som har et sosialt liv. De har det mye bedre, både mentalt og fysisk. I byen treffer vi mennesker og det er velvære, sier Fossen. Etter ti år midt i sentrum, har han flyttet til Bislett og synes det er alt for lite offentlig liv.

Folk er ikke særlig flinke til å gå ut og bruke stedene her. På Flua, The Flyfisher, er det alltid mennesker, men det er ikke noe familiested akkurat. Jeg går dit når ikke samboeren skal være med, ler Fossen. Urbanisten ønsker ikke at Bislett skal bli et nytt Grünerløkka med fulle ungdommer døgnet rundt, men et lokalmiljø som pulserer noe mer er han tilhenger av.

På Bislett er det et fravær både av mennesker og lyder. Lyder som hører til i en by. Alle vi som bor her, har et ansvar for at bydelen lever. Vi må passe på at utestedene overlever, at det er folk i gatene og at det ikke er stille. Fellesskap og det sosiale livet er helsefremmende og gir føde til hjernen, sier Fossen.


Mentale rom

Selv om Fossen er opptatt av at folk bruker tid sammen, forstår han at noen trenger ro innimellom, men er ikke enig at du er nødt til å flykte til skogs av den grunn.

Med enkle grep i hodet kan du skape mentale rom og fravær fra andre, selv om du er midt i byens larm. Det er helt unødvendig å trekke seg helt bort fra andre mennesker for å lade batteriene, sier han. Urbanisten har dessuten lite til overs for byens mange spa- og treningssentre og mener tilbudet ute er mye bedre.

At folk går på et helsestudio og løfter vekter for å få større biceps, er meningsløst. Jeg føler meg dessuten helt mistilpass på sånne steder. Da er det bedre å legge søndagsturen rundt i byen. For eksempel langs kaia og utover mot Lysaker, eller bare vandre rundt i sentrum og se på detaljene. Ettersom svært få bruker kroppen i arbeidslivet er vi nødt til å røre på oss på fritiden, og selv om jeg ikke har vært særlig aktiv de senere år, tok det ikke mer enn noen få måneder å komme i form til Birkebeineren. Jeg har nok noe grunnlag fra jeg var yngre, men i hovedsak tror jeg det skyldes at den mentale helsen er veldig god, og dermed er den fysiske også ganske grei, sier Fossen.


Byrådsleder?

Han holder i disse dager på med arbeid i forbindelse med høstens kommunevalg, der han og Oslo Byaksjon stiller med egen liste. Samtidig stiller de med bydelsliste på Frogner. Håpet er å komme inn i bystyret, og etter hvert overta jobben til Erling Lae. Mens vi tar bilder, nevner Lokalavisens utsendte at det er synd at det ikke skjer mer på Bislett stadion. Da svarer Fossen:

Gi meg ett par måneder til.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler