*Nettavisen* Nyheter.

Uten dette ville Kevin Spacey aldri forstått «House of Cards»

FRANK UNDERWOOD: Kevin Spacey ga opp Hollywood til fordel for London på toppen av sin kariere. Det har han ikke angret på. Foto: Mario Anzuoni (Reuters/NTB SCANPIX) (Reuters)

Kevin Spacey takker Old Vic for seriesuksessen.

London (Kultur): Kevin Spacey (55) gir årene ved Old Vic-teatret æren for at strømmeserien «House of Cards» er blitt sånn en suksess.

Serien er ekstremt hot og det ble ramaskrik da en Netflix-tabbe ga førpremiere på «House of Cards».

Lærte alt på teater

Den doble Oscar-vinneren Kevin Spacey har gått på en ny vår med hitserien «House of Cards». Så sent som i januar fikk han Golden Globe for portrettet av den tvilsomme politiske sørstatsmaskinen Francis Underwood.

Her kan du lese 5 ufyselige sitater fra Frank Underwood.

Når NTB treffer ham på et luksushotell i London, dager etter premieren på sesong tre, gir han perioden som kunstnerisk leder ved Old Vic-teatret æren for karriereløftet.

– Jeg har lært masse om å styre et selskap, masse om å skaffe penger, masse om å styre en bygning og komplikasjonene som følger med, sier Spacey, som fratrer ved prestisjeinstitusjonen til høsten.

– Og jeg tror antallet oppsetninger jeg har gjort, sammen med noen utrolige regissører, har gjort meg til en bedre skuespiller. Jeg tror ikke jeg ville vært klar til å spille Francis for ti år siden.

Strømming

Netflix' strømmemodell utgjør også en viktig bit av suksessoppskriften, ifølge Spacey.

– Distribusjonsformen betyr mye. Publikum får kontrollen og kan selv avgjøre om det vil se alt på en gang eller ikke, konstaterer han, like pen i dressen i virkeligheten som Underwood er på skjermen.

– Jeg tror vi langt på vei har bevist at vi har lært leksen som musikkbransjen ikke lærte – hvilket er: Gi folk det de vil ha, slik de vil ha det, til en rimelig penge. Da kjøper de det istedenfor å stjele det.

Spacey viser til at «Game of Thrones» er den mest ulovlig kopierte føljetongen i TV-historien.

Klikk på bildet for å forstørre.

STADIG LUMSK: Kevin Spacey som Frank Underwood. Foto: Nathaniel Bell (Netflix)

– Folk kan ikke få den fort nok, så de knabber den. Ved å slippe alt på en gang tar vi litt av brodden av piratvirksomheten. Dessuten tror jeg ikke seerne er så opptatt av plattformen. De fokuserer på innholdet.

Nixon neste

«House of Cards» er en videreutvikling av det britiske 90-tallsfenomenet ved samme navn og basert på Michael Dobbs' litterære univers. Sesong tre fortsetter der to slapp, med Underwood og kona Claire (Robin Wright) i Det hvite hus. Ergo burde Spacey være godt kvalifisert til sin neste filmrolle, som Richard Nixon i komedien «Elvis & Nixon».

SJEKK OGSÅ: Dette er de 25 beste seriene nå

– Vi ble ferdige forrige måned. Det var helt hysterisk, skryter han.

– Kjenner du storyen? For dem som ikke gjør det, dro altså Elvis Presley til Washington for å møte presidenten fordi han ville bli undercoveragent i 1970. Det var kult å spille en Nixon som ikke var tilsmusset av Watergate-skandalen, ettersom dette skjedde før. Det var veldig morsomt, og Michael Shannon er fantastisk som Elvis.

Johnson-parallell

Spacey mener imidlertid at Underwood-skikkelsen har mer til felles med Nixons forgjenger Lyndon B. Johnson.

Klikk på bildet for å forstørre.

ROBIN WRIGHT spiller Franks kone. Foto: ©netflix/courtesy Everett Collection

– Det er derfor du kan skimte Johnson-bilder i bakgrunnen i flere episoder. Gjennom hele presidentperioden sin var han kjent som en hensynsløs djevel som pushet kongressmedlemmer til å stemme hans vei. Men til tross for katastrofen som var Vietnam-krigen, fikk han gjennomslag for borgerrettighetslovene. Jeg tror Francis ville beundret Johnsons effektivitet.

– Har du selv anvendt noen Underwood-triks i din tid ved Old Vic?

– Jeg håper da ikke det. Jeg tror staben vil si at det ikke har vært så ille, bedyrer Spacey overfor NTB.

– Jeg har ikke brukt tida til å manipulere folk. Jeg har forsøkt å fremme kunsten og fortelle historier. Det er det det handler om der i gården.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.