Gå til sidens hovedinnhold

Verdensborger og nynorskmann

I sitt gamle trehus i Nydalen har forfatter Kjartan Fløgstad vært vitne til overgangen fra industrikultur til kulturindustri på nært hold. Dette er et fenomen han har observert med stor interesse.

Bjølsen: Som møtested for intervjuet foreslår Fløgstad restauranten og forretningen Mat og Mer, som holder til i Bergensgata på Bjølsen. Dette er et sted han har et godt forhold til.
Mat og Mer var tidligere en delikatessebutikk, som innehaveren var med på å starte opp. Nå har restauranten blitt en verdifull tilvekst i det sosiale livet i strøket, sier Fløgstad.
Her hersker det en avslappet stemning, som gjør det behagelig å sitte og ta seg en kaffe. Stedet har med andre ord en del til felles med Fløgstad selv, som framstår som ytterst rolig og imøtekommende.
Mellom by og mark
Forfatter Kjartan Fløgstad bestiller en caffe latte, mens han forteller at han har tilbragt tjue år av sitt liv i et hundre år gammelt trehus i Nydalen. Da han flyttet hit i 1985 kunne han identifisere seg med omgivelsene, mye på grunn av Christiania Spigerverk og den fortsatt virksomme industrien.
Spikerverket var hjertet i området. Nå har Bokklubbene, Riksteateret og Rikskonsertene sitt sete der. Det å bo i Nydalen har vært som en orkesterplass for å få med seg forandringene, mener Fløgstad.
Før var Sagene Lunsjbar så godt som det eneste restauranttilbudet på disse kanter. Nå har det blitt liv og røre i bydelen.
Sammensetningen av folk er forandret på Sagene og Bjølsen. Nytt blod har gitt bydelen et løft. Etter at BI flyttet inn i fjor høst med sine mange studenter, har det blitt mer folkeliv her enn noensinne. Overgangen har vært forbausende lite brå, synes Fløgstad.
Til tross for at han setter pris på det nye restauranttilbudet på Nydalen og Bjølsen, har forfatteren stadig et spesielt forhold til Sagene Lunsjbar, som han skrev om i romanen "Paradis på Jord".
Jeg noterer med glede at lunsjbaren ser ut til å være i gang med å rehabiliteres, sier han.
Fortsatt lyriker
Fløgstad debuterte litterært i 1968, 24 år gammel, med diktsamlingen "Valfart".
Lysta til å uttrykke meg skriftlig kom tidlig, men det tok en stund før jeg tenkte på å bli forfatter. I de fleste romanene mine er det lyriske innslag. Mange er blitt tonesatt av komponister som Lars Bremnes og Henning Sommerro. Hvis jeg skal være i stand til å få til noe ordentlig bra må det imidlertid være gjennom romanformen, som gir rom for ren fortellerglede, sier han. Gjennomsnittlig bruker Fløgstad rundt tre år på å skrive en roman.
Han er fortsatt i besittelse av en lyrisk åre:
Hvis jeg får det til, skal jeg skrive et dikt om 37-bussen, som går som en livlinje gjennom byen. Jeg tror bussen er den mest brukte og sentrale busslinja i Oslo, forteller han.
I 2000 skrev Fløgstad samtidsbeskrivelsen "Osloprosessen", som handler om avindustrialiseringen av Oslo og følgene den har fått for byen.
Oslo lever av media, formidling og tjenesteyting. Når industrien ikke lenger er synlig, tror folk den ikke finnes mer. Virkelighetsgrunnlaget blir skeivt, fastslår han.
Bereist
Som forfatter har imidlertid Fløgstad også latt seg inspirere av andre saker enn det som foregår i nærmiljøet. Dette har å gjøre med den iboende kosmopolitten i ham. Han reiste til Latin-Amerika for første gang på slutten av sekstitallet.
Jeg har reist dit mye og stiftet bekjentskap med språket og kulturen. Det har ført til at jeg noen ganger har medvirket når uruguayanere på Bjølsen har feiret nasjonaldagen sin her, forteller Fløgstad.
Jeg har bodd et halvt år av gangen i Chile, Argentina og Mexico. Til sammen har det blitt noen år. Nå har jeg ikke vært der på to år, men håper å kunne reise dit igjen på senvinteren. Jeg har også oversatt og gjendiktet en del litteratur derfra, blant annet Pablo Neruda, utdyper han.
Fløgstads roman "Kniven på strupen" fra 1991 ble i fjor utgitt på spansk, med tittelen "El cuchillo en la garganta". Ettersom han kjenner språket og kulturen, legger ikke Fløgstad skjul på at han setter spesielt pris på å bli oversatt til spansk.
Nedlagt industri
Spenningsromanen "Kniven på strupen" retter et kritisk blikk mot det postindustrielle samfunnet og jappekulturen. Her tar Fløgstad for seg starten på overgangen fra industrikultur til kulturindustri i Nydalen.
Temaet interesserer meg, og jeg så overgangen finne sted i nærmiljøet på Nydalen. Dette er et viktig fenomen i Norge den siste mannsalderen, som har blitt demonstrert i dette bystrøket, sier han. Typiske industriområder er blitt tømt for produksjon både i Nydalen og på Aker Brygge. På Aker Brygge finner man nå mest nyproduksjon av kultur.
Fløgstads hjerte banker stadig for industrien, som har vært hans dominerende litterære tema. Ikke minst fordi han vokste opp i industristedet Sauda i Ryfylke:
Jeg bodde i Sauda til jeg var 20 år gammel. I Sauda går industrien så det suser, mens den viktigste industrien derimot er nedlagt i Odda. Smelteverkstomta ligger som et dødt hjerte i sentrum av byen, og skaper dårlig stemning. Dermed har det oppstått en stor diskusjon om hva som skal gjøres. Det er utvilsomt lettere å få til overganger i Oslo enn i Hardanger, fastslår Fløgstad.
Hvis jeg får det til, skal jeg skrive et dikt om 37-bussen, som går som en livlinje gjennom byen
Kjartan Fløgstad

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker