*Nettavisen* Nyheter.

Widvey innfører filmordning for Hollywood

CATE BLANCHETT som Galadriel i «Hobbiten».

CATE BLANCHETT som Galadriel i «Hobbiten». Foto: Wingnut Films

Gir skattelette til utenlandske filmproduksjoner som vil til Norge

29.05.15 14:54

(Kultur): En av tre norske filmer ble i fjor spilt inn i utlandet. Samtidig har Norge stadig vekk opplevd at de glipper på å få store utenlandske produksjoner hit fordi andre land kan tilby såkalte tilbakebetaling av utgifter.

Mindre å gjøre

Det har ført til at norske filmarbeidere har fått mindre å gjøre. Samtidig har andre land meldt tilbake om en blomstrende filmarbeidermiljø der slike incentivordninger gis.

Klikk på bildet for å forstørre.

STYRKER REGIONENE, men innfører ikke strømmeavgift. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Først og fremst vil vi legge til rette for nasjonale og internasjonale produksjoner her til lands. Dette kommer til å bli en refusjonsbasert og rammebasert ordning. Hvor stor kommer vi tilbake til, men vi ser for oss et europeisk nivå. Vi foreslår en avgrensning til NFI. En incentivordning kan ikke kombineres med tilskudd for NFI, men det kan kombineres med førproduksjonstilskudd, sa kulturminister Thorild Widvey da hun fredag la frem filmmeldingen som hele film-Norge har fryktet.

Flytter til regionene

Widvey mener imidlertid at denne incentivordningen ikke skal ligge i Norwegian Film Commission under Norsk filminstitutt som i dag. Men legges til Bergen som en filial av NFI.

- Dette for å styrke de regionale filmsentrene, sier Widvey. Hun sier også at de regionale filmsentrene vil konsollideres, altså de vil bli færre og større.

Med andre ord vil noen bli lagt ned. De får imidlertid mer penger å rutte med, penger som tas fra Norsk filminstitutt i og med at oppgavene løftes ut.

Incentivordningen mottas med gehør hos NHO Reiseliv.

- Det er svært positivt at regjeringen nå ønsker å innfører en filmincentivordning i Norge fra 2016, og vi er svært spent på detaljene som kommer. Vi håper regjeringen velger en ordning, for eksempel etter islandsk modell. Dette er noe NHO Reiseliv har jobbet for i tre år, og vi er veldig fornøyd med at regjeringen ser viktigheten av en slik ordning når det gjelder markedsføringsverdien dette gir landet vårt, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold i en kommentar.

Da Disneys «Frost» ble lansert i USA, økte søket etter flyreiser fra USA til Norge med 153 prosent. Økningen i turister fra USA til Norge var på 37 prosent de tre første månedene etter at filmen var vist i Norge.

- Vi mener Norge har en stor framtid innen filmturisme, blant annet fordi Norge har fysiske steder å reise til. På New Zealand er filmturismen basert på fantasi. Ringenes Herre er et landskap med kulisser. Norge har ekte bygninger og magiske steder som folk fra hele verden vil være interessert i. Vi har spektakulære fosser og fjell, gamle historiske byer og bygg. Norsk folketro, fjell, troll, huldre, natur og gamle fortellertradisjoner kan få turistene til å velge Norge som reisedestinasjon, sier Krohn Devold.

Ingen strømmeavgift

Det Widvey ikke gjør er å innføre en ny inntjeningsordning på visning av film, en såkalt strømmeavgift.

Dermed forsvinner mye av organisasjonen Film og Kinos grunnlag. Samtidig sier Widvey at denne organisasjonen sitter på god kunnskappå bygdekinodrift og vil gå i dialog med den tidligere organisasjonen for kommunale kinoer om det.

Film og kinos oppgaver som støtte til cinematek og festivaler og tiltak mot barn og unge gis tilbake til NFI og omorganiseres, men får sin plass på statsbudsjettet.

-Vi flytter pengene til statsbudsjettet og pengene skal brukes til formidlingstiltak, cinematek, barn og unge og filmfestivaler. Dagens filmfestivalstøtteutvalg avvikles og får et nytt utvalg som legges under NFI, sa Widvey.

Premierer de store

Nytt er en såkalt hurtigsluseordning som skal innrettes mot etablerte og suksessrike selskaper som kan måles ut fra trackrekord, altså som har oppnådd gode økonomiske resultater på kino og nettbrett og annet.

Nytt er også at alle filmer på kino skal synstolkes og tekstes.

Cinemateket tas ut til egen enhet, men driftes av NFI.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.